E-stickerFoto: Shutterstock

Buitenlandse elektrisch aangedreven wagens kunnen voortaan een blauwe E-sticker kleven. Daarmee krijgen ze in sommige steden voordelen.

Al sinds 2015 bestaat er in Duitsland een wet rond elektromobiliteit, de Elektromobilitätsgesetz kortweg ‘EmoG’. Daarmee kunnen steden en gemeenten bezitters van elektrisch aangedreven wagens voordelen geven zoals gratis of tegen verminderd tarief parkeren of bepaalde rijbanen gebruiken die eigenlijk alleen voor bussen of taxi’s zijn. De controle daarop kan makkelijk gebeuren omdat Duitse elektrisch aangedreven wagens aan het einde van hun kentekenplaat een letter ‘E’ hebben. Buitenlandse auto’s hebben uiteraard andere kentekenplaten en dus moest er een nieuwe manier gevonden worden om buitenlandse elektrische auto’s te identificeren. Dat kan met de blauwe E-sticker. Eigenaars van elektrische wagens die buiten Duitsland geregistreerd zijn, kunnen nu zo’n sticker aanvragen om van de voordelen te kunnen genieten.

Voorwaarden voor een blauwe E-sticker

De sticker is er voor volledig elektrische wagens of voor hybride auto’s met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2/km en een elektrisch rijbereik van minstens 40 kilometer. De sticker vervangt het milieuvignet dat in veel Duitse steden nodig is overigens niet. Het is dus een bijkomende aanduiding die op de achterruit gekleefd moet worden, in tegenstelling tot het milieuvignet dat op de voorruit gekleefd moet worden. Een officieel nationaal overzicht van welke voordelen waar gelden is er voorlopig niet, maar sommige websites doen een poging om per stad de voordelen in kaart te brengen.

 

Lees ook

Mondmaskers in verbanddoos verplicht in Duitsland

Ken jij de verkeersregels in Duitsland?

Alles over het Duits milieuvignet

 

Vorig artikelDe Barkas B1000: Ostalgie op wielen
Volgend artikel8 wijndomeinen in eigen land