VAB-Gezinswagen van het JaarFoto: Wim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2022. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

16. BAIC X55

BAIC X55

Deze Chinese SUV herken je aan zijn imposante koelrooster. De X55 heeft het formaat van een ruime middenklasser en tussen de wielen steekt een 1.5-liter lpg-motor. Lees hier onze autotest met de BAIC X55.

15. Citroën C4

Citroën C4

De C4 is één van de belangrijkste nieuwe middenklassers van het voorbije jaar. Citroën neemt deel met de BlueHDi 130 met dieselmotor. Lees hier onze autotest met de C4.

14. DFSK Glory 580

DFSK Glory

Deze Chinese SUV met zeven zitplaatsen heeft een 1.5-liter die werkt op lpg.

13. FAW Bestune 77

FAW Bestune 77

De Chinese Bestune is een strak gelijnde SUV met een ruim interieur en onder de motorkap een 1.5-liter op lpg.

12. Ford Kuga

Ford Kuga

Ford laat de keuze tussen een indrukwekkend aantal aandrijfvormen, gaande van een plug-in hybride tot een benzine, waarmee de Kuga deelneemt aan de verkiezing. Lees hier onze autotest met de Kuga.

11. Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

De populaire Qashqai steekt volledig in het nieuw en is daarmee toe aan zijn derde generatie. Diesels zijn er niet, wel milde hybride benzineversies zoals deze 1.3. Lees hier onze autotest met de Qashqai.

10. Peugeot 308

Peugeot 308

De Peugeot 308 van de derde generatie staat net in de showroom en pakt uit met een opvallend design. Naast een diesel en twee plug-inhybriden, zijn er twee benzines met telkens een 1.2.

9. Renault Arkana

Renault Arkana

De Arkana is een kruising tussen een SUV en coupé. Naast de milde hybrideversie is er deze e-Tech Hybrid, een volwaardige zelfladende hybride.

8. Seat Arona

Seat Arona

Met zijn lengte van 4,13 meter hoort de Arona thuis in de categorie van de compacte SUV’s. Technisch is hij nauw verwant met de Ibiza. Lees hier onze autotest met de Arona.

7. Skoda Octavia Combi

Skoda Octavia Combi

Vorig jaar won de Octavia Combi in deze categorie. Zal hij zijn titel verlengen? In de categorie van de middenklasse breaks heeft de Octavia Combi alvast de ruimste koffer. Zijn ophanging is afgestemd op comfort. Lees hier onze autotest met de Skoda Octavia Combi.

6. SsangYong Korando

SsangYong Korando

De Korando is een SUV met een ruim interieur en een uitgebreide standaarduitrusting. Er zijn twee motoren beschikbaar. Tijdens de verkiezing is hij er met de 1.5-liter benzine met 120 kW/163 pk.

5. Subaru XV

Subaru XV

De XV blijft trouw aan enkele traditionele Subaru-kenmerken, zoals een boxermotor en vierwielaandrijving.

4. Suzuki Swace

Suzuki Swace

In essentie is de Swace met hybride aandrijving een Toyota Corolla Touring Sport die tot een Suzuki is omgedoopt.

3. Toyota Corolla Touring Sport

Toyota Corolla Sports Tourer

De typering Corolla is terug van weggeweest. Voor de verkiezing geeft Toyota de voorkeur aan de Touring Sport, de break, in hybride uitvoering.

2. Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

In deze categorie waagt Volkswagen zijn kansen met de opgefriste Polo. De keuze valt op de 1.0 benzine met zelfschakelende versnellingsbak. Lees hier onze autotest met de Polo.

 

1. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Previous articleVAB-Gezinswagenverkiezing 2022: deelnemers categorie tot € 22.000
Next articleVAB-Gezinswagenverkiezing 2022: deelnemers categorie elektrisch