VAB-GezinswagenverkiezingFoto: Wim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2022. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

16. Aiways U5

Aiways 5

De elektrisch aangedreven U5 van het Chinese Aiways heeft vijf volwaardige zitplaatsen en haalt volgens WLTP een rijbereik van 400 kilometer.

15. Citroën e-C4

Citroën ë-C4

Naast de benzine- en dieselversies is er ook een volledig elektrische uitvoering van de nieuwe C4.

14. Dacia Spring

Dacia Spring

Dacia staat synoniem voor betaalbare auto’s. Dat geldt ook voor de Spring met 45 pk, de goedkoopste elektrische auto op de markt. Lees hier onze autotest met de Spring.

13. Fiat 500e

Fiat 500e

De Nuova 500, zoals ie in het Italiaans heet, is er voorlopig enkel met een elektrische aandrijving en is iets ruimer dan de gewone 500.

12. Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E

De Mach-E is geen gewone Mustang met ronkende V8, wel een vijfdeurs met een verhoogde ophanging en volledig elektrische aandrijving.

11. Hyundai Ioniq 5

Hyundai IONIQ 5

Met Ioniq introduceert Hyundai een nieuw label voor een modellenreeks met een 100% elektrische aandrijving. Het eerste resultaat is de Ioniq 5.

10. Mazda MX-30

Mazda MX-30

De MX-30 is de eerste elektrische auto van Mazda en valt op door zijn origineel koetswerk, waarvan de achterdeuren tegen de rijrichting in open gaan. Lees hier onze autotest met de MX-30.

9. Mini Cooper SE

Mini Cooper SE

Een Mini zonder ronkend motorgeluid, maar met een zen gezoem van zijn elektrische aandrijving.

8. MG Marvel R

MG Marvel R

Bij MG gaat het snel. Na de volelektrische ZS en de EHS plug-in hybride is er nu deze Marvel R, het nieuwe topmodel.

7. Nissan Leaf

Nissan Leaf

Drie jaar geleden won de Nissan Leaf nog in de categorie van de elektrische auto’s. Ondertussen is de Nissan Leaf uitgegroeid tot een vaste waarde. Lees hier onze autotest met de Leaf.

6. Opel Mokka-e

Opel Mokka-e

Door zijn front met zogenaamd ‘vizor’ design is de nieuwe Mokka meteen herkenbaar. In deze elektrische versie steekt een motor van 100 kW/136 pk. Lees hier onze autotest met de Mokka-e.

5. Seres 3

Seres 3

Het Chinese Seres maakt uitsluitend elektrische voertuigen, zoals deze Seres 3, en gaat er prat op een kobaltvrije lithium-ijzerfosfaat batterij te gebruiken.

4. Skoda Enyaq

Skoda Enyaq

Met de Enyaq beschikt Skoda over zijn eerste 100% elektrische auto. De technologie komt van Volkswagen. Er is keuze tussen een 62 kWh en 82 kWh-batterij.

3. SsangYong e-Korando

SsangYong Korando E

SsangYong hoopt in primeur de elektrisch aangedreven Korando te kunnen voorstellen tijdens de verkiezing.

2. Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4

Na de ID.3 van Golf-formaat is de ruime ID.4 de tweede belangrijkste elektrische auto van Volkswagen. Lees hier onze autotest met de ID.4.

 

1. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Previous articleVAB-Gezinswagenverkiezing 2022: deelnemers categorie tot € 34.000
Next article5 tips om je auto te beschermen tegen steenmarters