VAB-GezinswagenverkiezingFoto: Wim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2022. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

10. BAIC X35

BAIC X35

Deze compacte SUV met 1.5-liter benzine komt van de Chinese fabrikant BAIC.

9. Citroën C3 Aircross

Citroën C3 Aircross

Voor het nieuwe modeljaar kreeg de C3 Aircross een hertekend en agressiever front en meer mogelijkheden om te personaliseren. Lees hier onze autotest met de C3 Aircross.

8. Dacia Sandero Stepway Plus

Dacia Sandero Stepway

De pas vernieuwde Sandero is het best verkochte automodel in Europa. De ECO-G 100, die op lpg rijdt, is een alternatief voor de diesel.

7. DFSK Fengon 5

DFSK Fengon 500

Met zijn 4,69 meter heeft de best mooi gelijnde Fengon het formaat van een grote middenklasser. Onder de motorkap steekt een 1.5-liter benzine met CVT.

6. Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Compacter dan de Kona en volgens Hyundai een crossover, een kruising dus, tussen een klassieke stadsauto en een SUV.

5. Seat Ibiza

Seat Ibiza

Bij Seat is de compacte Ibiza uitgegroeid tot een vaste waarde met een fleurig design en mechanische componenten die van Volkswagen komen. Lees hier onze autotest met de Ibiza.

4. SsangYong Tivoli

SsangYong Tivoli

De Tivoli ontpopt zich als een betaalbare en praktische SUV met een gemakkelijke in- en uitstap, een behoorlijk ruim interieur en tal van opbergruimtes. Lees hier onze autotest met de Tivoli.

3. Suzuki Swift

Suzuki Swift

Met de Swift wil Suzuki vooral rijplezier serveren. De motor komt pittig voor de dag en de stuurinrichting voelt direct aan. Lees hier onze autotest met de Swift.

2. Toyota Yaris

Toyota Yaris

De Yaris van de vierde generatie pakt uit met een verfrissend design en compacte afmetingen. De deelnemende versie is een 1.5-liter benzine. Lees hier onze autotest met de Yaris.

 

1. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Previous article72u in Malta: dit mag je niet missen
Next articleVAB-Gezinswagenverkiezing 2022: deelnemers categorie tot € 34.000