VAB-Gezinswagenverkiezing 2021Foto's: Jeroen Peeters

Aan de 34ste editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing namen – toevallig – 34 auto’s deel. Je ontdekt de drie winnaars in de drie categorieën hier!

Dacia Duster

Categorie 1 | tot € 22.000

Met een maximumbudget van 22.000 euro kun je alle kanten uit. Dat merkten we ook aan het deelnemersveld in deze categorie. Van stadswagens waarmee je vlot door de drukke centra beweegt tot grotere crossovers die wat hoger op hun poten staan. De Dacia Duster kreeg hoge scores over de hele lijn en haalde in totaal 92 punten. Hij viel vooral in de smaak omdat hij veel waar voor je geld biedt. Het is een ruime auto die er ook nog eens goed uitziet. De Duster kwam aan de start als lpg-versie, wat voor een zeer gunstige kilometerkostprijs zorgt.

Op de tweede en derde plaats: De pas vernieuwde Hyundai i20 kreeg zilver met 71 punten en het brons was voor de Citroën C3 met 58 punten.

 

Skoda Octavia Combi

Categorie 2 | tot € 34.000

Er was werk aan de winkel voor de jury in deze categorie: maar liefst vijftien ingeschrevenen streden voor een podiumplaats onder de wagens tot 34.000 euro. Een sportief ogende hatchback, de alomtegenwoordige SUV of toch liever een break met een zee aan ruimte? Dat laatste blijkbaar, want de Skoda Octavia eindigde bovenaan met 69 punten. Met zijn uitzonderlijk grote koffer met een volume van 640 liter geeft hij alle concurrenten het nakijken. De Octavia Combi beschikt verder over een hele reeks praktische opbergruimtes. Ook qua afwerking scoort hij goed. De perfecte gezinswagen in alle facetten.

Op de tweede en derde plaats: De Renault Captur behaalde met 66 punten een zeer verdienstelijke tweede plaats en de Seat Leon ST staat op drie met 53 punten.

 

MG ZS EV

Categorie elektrisch

Waar vorig jaar ook nog plug-in hybrides in deze categorie mochten meestrijden, worden vanaf nu enkel nog volledig elektrische auto’s toegelaten. De markt van de elektrische wagens is dan ook volwassen geworden en het aanbod is sterk toegenomen. De winnaar scoort meteen een primeur, want het is de eerste keer dat een voertuig van Chinese makelij de titel ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’ mag dragen. Hoewel MG van oorsprong een Brits merk is, behoort het nu tot de Chinese groep SAIC. De ZS won met een totaal van 75 punten. Die score heeft de wagen voornamelijk te danken aan zijn gunstige prijs, uitstekende basisuitrusting en – niet te vergeten – vijf jaar waarborg. De MG ZS EV bewijst dat een goed uitgeruste en praktische volledig elektrische auto niet te duur hoeft te zijn.

Op de tweede en derde plaats: De Hyundai Ioniq Electric eindigde op de tweede plaats met 63 punten en nummer drie is de Volkswagen ID.3 met 58 punten.

 

 

Lees ook

Is een elektrische gezinswagen nog altijd te duur? Nee, zo blijkt!

VAB-Gezinswagenverkiezing 2020: de winnaars

VAB-Gezinswagenverkiezing 2019: de winnaars

Previous articleIs een elektrische gezinswagen nog altijd te duur?
Next articleWe maalden vorig jaar zo’n 4.000 autokilometers minder