De eerste vriestemperaturen komen eraan. VAB verwacht daardoor extra veel start- en batterijproblemen.

Dit weekend flirten de temperaturen ’s nachts met het vriespunt. VAB verwacht in de komende dagen dan ook meer startproblemen dan anders. De vrieskou zorgt ervoor dat de batterij slechts twee derde van de capaciteit kan benutten. Bij lage temperaturen stijgt namelijk de weerstand in de batterij en daardoor gaat het chemische proces langzamer. Bovendien wordt motorolie stroperig bij lage temperaturen, en worden er dus ook ‘hogere eisen’ gesteld aan het starten van de motor.

VAB-tips om goed gestart te geraken

1. “Activeer” je batterij

Steek de koplampen enkele seconden voor het starten aan om de batterij te activeren en doof ze vervolgens om de motor te starten, bij auto’s met automatische verlichting gebeurt dit vanzelf.

2. Schakel stroomverbruikers uit voor het starten

Schakel je radio, ventilatie, verwarming, enz. uit voor het starten, zodat de batterij haar startcapaciteit volledig kan benutten.

3. Druk de koppeling in

Druk het koppelingspedaal in tijdens het starten, hierdoor ondervindt de starter het minste weerstand.

4. Vermijd startkabels

Niet alle elektronica in de auto is opgewassen tegen de plotse stroomstoot die startkabels uitlokken. Bovendien kun je bij foutief gebruik van de startkabels extra schade toebrengen aan de elektronica in je auto. Wil je toch je startkabels gebruiken? Ga dan niet onbezonnen te werk en volg nauwgezet de aanwijzingen in het instructieboekje van je auto. Beter is om gewoon VAB te bellen. Met een VAB-Pechbijstand heb je altijd recht op hulp bij startproblemen.

Previous articleNiet te missen tentoonstellingen vlak over de Nederlandse grens
Next articleGetest: VW ID. Buzz