rijbewijs halen wordt moeilijker vormingsmomentFoto: Jeroen Peeters

Langer oefenen, ouders die een opleiding moeten volgen, een moeilijker manoeuvre en een rijbewijs halen na 30 uur opleiding. Dat zijn in een notendop de aanpassingen aan de rijopleiding die de minister van Mobiliteit wil doorvoeren. 

Goede en veilige chauffeurs worden gevormd aan de basis. Daarom is de rijopleiding ook zo belangrijk. België is één van de weinige landen waar ouders of kennissen aspirant-chauffeurs mogen opleiden. Helaas wordt zo vaak achterhaalde kennis of een foute techniek overgedragen. Daarom wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters het vormingsmoment voor begeleiders opnieuw invoeren. Die drie uur durende cursus die een vrije begeleider moest volgen bestond vroeger al, maar werd afgevoerd.
Daarnaast wil ze dat leerlingen langer oefenen. Momenteel kun je na drie maanden rondrijden al voor je examen gaan; die periode zou vijf maanden worden. Verder zou bij de loting van de twee manoeuvres die je op de baan moet uitvoeren altijd één moeilijk manoeuvre zitten. Nu kun je het geluk hebben dat je twee keer een makkelijk manoeuvre loot. De minister wil het eerlijker, zodat de slaagkansen voor iedereen gelijk zijn.

Verkort traject voor wie snel rijbewijs nodig heeft

Helemaal nieuw is het 30 uur pakket met een rijschool. Daarmee mag je na een intensieve opleiding van 30 uur met een erkende rijschool meteen een examen afleggen. Die optie bestaat al in Wallonië en Brussel, maar ontbreekt in Vlaanderen. Een opleiding met de rijschool duurt nu 20 uur; daarna moet je nog steeds enkele maanden zelf rondrijden met een voorlopig rijbewijs voordat je een examen mag afleggen. In sommige gevallen heb je echter sneller een rijbewijs nodig, bijvoorbeeld als je een job krijgt waarvoor een rijbewijs noodzakelijk is. Het 30 uur pakket is dan de oplossing.
Al deze aanpassingen zijn momenteel nog voorstellen, die de komende weken in detail worden uitgewerkt.

VAB-Rijschool staat positief tegenover aanpassingen

Peter Landsheere VAB-Rijschool
Foto: Wim Kempenaers

De aanpassingen die minister Peeters wil doorvoeren worden alvast goedkeurend onthaald bij VAB-Rijschool. “Het probleem van jongeren die een job moeten laten schieten omdat ze geen rijbewijs hebben en er in Vlaanderen momenteel geen mogelijkheid is om dit via een verkort maar degelijk uitgebouwd traject te behalen, wordt met het voorstel van een 30 uur opleiding opgelost. Dat is dus alvast een positieve evolutie”, aldus Peter Landsheere, algemeen directeur VAB-Rijschool. “Daarnaast is het opnieuw invoeren van het vormingsmoment een goed idee. Maar al te vaak moeten onze lesgevers fouten rechtzetten die leerlingen hebben aangeleerd van hun ouders. Vaak gaat het over een verkeerde rem- en schakeltechniek of verkeersregels die in de loop der jaren zijn aangepast. Tijdens zo’n vormingsmoment is er tijd om daar aandacht aan te besteden, zodat de kennis van zowel de leerling als de begeleider up-to-date is.”

Vorig artikelDordrecht, stad van water, historie, cultuur en natuur
Volgend artikelDoe de verkeerstest!