Nieuwe regels rijexamen

Wat moet je doen om dat felbegeerde rijbewijs te behalen? We maken je stap voor stap wegwijs in de rijopleiding.

Hoe werkt het theoretische rijexamen?

Je moet zeventien zijn om het theoretische rijexamen te mogen afleggen. Om de theorie te studeren kun je specifieke handboeken raadplegen, eventueel aangevuld met een cursus. Het theoretische rijexamen leg je af in een examencentrum van GOCA. Je hoeft daarvoor geen afspraak te maken. De computertest bestaat uit vijftig vragen. Je bent geslaagd als je minstens 41 op 50 haalt. Per kleine overtreding verlies je één punt. Voor een grote overtreding zijn dat vijf punten. Als je twee keer niet slaagt, dan ben je verplicht om twaalf uur theorieles te volgen bij een erkende rijschool.

En daarna?

Ofwel leer je rijden met een vrije begeleider ofwel met een rijschool. Een combinatie van de twee kan ook. Om met een begeleider te mogen rijden, moet je zeventien zijn. Het praktijkexamen mag je pas afleggen als je achttien bent geworden. Je moet minimaal drie maanden (vanaf 1 maart 2024 vijf maanden) en maximaal 36 maanden oefenen. Wil je leren rijden zonder begeleider, dan moet je kiezen voor een volledige opleiding bij een erkende rijschool. Daarvoor moet je al achttien zijn en minstens twintig uur rijles volgen. Die lessen mag je trouwens al wel volgen als je nog geen achttien bent, maar je mag wel pas alleen rijden met je voorlopige rijbewijs vanaf je achttiende verjaardag. Het rijexamen mag je ten vroegste na drie maanden (vanaf 1 maart 2024 vijf maanden) en ten laatste na achttien maanden oefenen afleggen. Je kunt ook leren rijden met een begeleider, maar toch de basis aanleren via een erkende rijschool. Ook dan mag je ten vroegste na drie maanden (voorlopig rijbewijs aangevraagd vanaf 1 oktober 2017) en ten laatste na achttien maanden oefenen een rijexamen afleggen.

Wie mag mij begeleiden?

Een vrije begeleider moet minstens acht jaar een rijbewijs hebben en mag op hetzelfde moment geen andere leerling-chauffeur begeleiden. Dat geldt echter niet als die zijn/haar eigen (klein)kinderen,  zussen, broers  of kinderen van een wettelijke partner leert autorijden. Je mag trouwens twee verschillende begeleiders registreren. Het verplichte vormingsmoment is afgeschaft. Vanaf 1 maart 2024 moet een vrije begeleider eerst ook nog een vormingsmoment volgen.

Hoe werkt het praktische rijexamen?

Je moet dus achttien zijn. Voor het praktijkexamen maak je eerst een afspraak bij een examencentrum van GOCA. Het wordt, samen met de manoeuvres, afgelegd op de openbare weg. Je moet zes manoeuvres onder de knie hebben, waarvan je er twee zult moeten uitvoeren. Welke dat zijn, wordt door een loting bepaald. Je moet ook verschillende controles en instellingen uitvoeren op vraag van de examinator en een risicoperceptietest doen op de computer aan de hand van een aantal filmpjes. Tot slot moet je een bepaalde bestemming, die de examinator meedeelt, kunnen bereiken. Dat mag met behulp van een gps of door wegwijzers te volgen.

Niet geslaagd?

Je mag meteen een nieuwe afspraak maken voor een herkansing. Slaag je twee keer na elkaar niet, dan moet je eerst zes uur rijles volgen bij een erkende rijschool alvorens een derde poging te wagen.

Het terugkommoment nadat je geslaagd bent

Het terugkommoment is een verplichte bijscholingscursus die je moet volgen 6 tot 9 maanden nadat je het rijbewijs hebt behaald. Het bevat onder andere praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een groepsgesprek. Aan het einde krijgt de beginnende bestuurder een attest waarmee hij of zij kan bewijzen dat de cursus gevolgd werd.

Meer weten?

Surf naar goca.be.

Tip

Behaalde jij je rijbewijs voor 1989? Dan doe je er goed aan om een nieuw aan te vragen. Lees hier waarom!

Vorig artikelGetest: Suzuki Swift
Volgend artikelElektronisch visum Turkije