Texel© Jonathan Ramael

Texel is het grootste en misschien wel meest veelzijdige eiland in de Nederlandse Waddenzee. Het staat garant voor een spannende en gevarieerde vakantie. Bovendien rijd je er zo met de wagen naartoe.

Dag 1

13u – Met de veerboot

Havenstad Den Helder op het vasteland is waar de meeste bezoekers aan Texel de overtocht naar het eiland maken. Je ticket voor de veerboot – die bijna elk half uur vertrekt – koop je op voorhand, waarna je het ter plekke scant om op het schip te rijden. De oversteek duurt maar twintig minuten. Wie wat tijd over heeft, kan in Den Helder eerst het Marinemuseum bezoeken, waar een authentieke oorlogsduikboot staat te pronken.

14u – Luxueus overnachten

Le Commandeur is een luxueuze B&B in een oude stolpboerderij net buiten het centrum van het dorpje Den Hoorn. Het komt met uitgebreid ontbijt op bed, kamers met bubbelbad en sauna en het ligt bovendien vlak bij het Nationaal Park Duinen. Ze hebben er ook een pony die ik voor het gemak even Tony noem.

15u – Vogelparadijs

Na het inchecken kun je meteen het Nationaal Park Duinen van Texel verkennen. Dat is een erg uitgestrekt gebied dat de hele noordkust van het eiland bestrijkt. Het is een vogelparadijs, en je vindt er alles van prachtige duinlandschappen tot dichte bossen. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden met een eigen karakter. Het unieke krekenstelsel van De Slufter is een aanrader, en in De Bollekamer – ik heb de namen echt niet verzonnen – kun je zelfs Schotse hooglandkoeien spotten.

19u – Dineren in de duinen

Dineren doe je in het mooie Paal 15, dat eenzaam tussen de duinen aan het Noordzeestrand ligt. Je kijkt hier uit over het strand en de golven, terwijl je geniet van een heerlijk en eigentijds menu van het beste dat het eiland te bieden heeft.

 

DAG 2

9u – Texel mét gids

Wist je dat een aanzienlijk deel van de Waddenzee door het getijdenspel dagelijks droog komt te liggen? Meteen het perfecte moment om te gaan wadlopen met TX-gids Marcel Wijnalda. Deze vrolijke man haalt allerlei interessante creaturen uit het slijk van de zeebodem. Ooit al eens schelpen water zien spuwen om zichzelf vervolgens weer onder te graven? Dit is je kans.

10u30 – Remmen los

Zin in een stevige adrenalinerush? Ga dan blokarten op het strand met Texel Active. Mits genoeg wind kun je hier met je gocart met een surfzeil op indrukwekkende snelheden halen. Heerlijk om de remmen even los te gooien en van een frisse zeebries te genieten.

12u30 – Populaire lunchplek

Strandpaviljoen Kaap Noord is één van de populairste lunchplekken in het noorden van Texel. Het ligt vlak aan de steiger van de veerboot naar Vlieland, het dichtstbijzijnde Waddeneiland dat je in de verte zelfs kunt zien liggen. Reserveren is hier ’s middags niet mogelijk, dus bereid je voor op wat drukte.

14u – Twee torens

Op het noordelijkste punt van Texel, te midden van een ruw duinlandschap, staat een iconische rode vuurtoren met een draailicht dat ’s nachts meer dan vijftig kilometer ver te zien is. Je bezoekt eigenlijk twee torens voor de prijs van één. De nieuwe werd namelijk rond de originele gebouwd, die door de Duitsers tijdens WO II stevig werd beschoten. Het uitzicht vanaf de top is fantastisch, en de wind onvoorstelbaar fel.

15u30 – Bokrijk op Texel

Het Museum Kaap Skil in Oudeschild won verschillende architectuurprijzen en stelt een vreemd maar interessant allegaartje tentoon. In de kelder vind je de grootste maritieme maquette ter wereld, die alles vertelt over de geschiedenis van Texel als wereldhaven. Boven staat een heleboel vondsten uit scheepswrakken uitgestald en buiten bouwde men – als ware het een Nederlands Bokrijk – een oud vissersdorpje na.

19u – Variatie op je bord

Het chique Restaurant BOSQ ligt pal aan de bosrand van het Nationaal Park. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten, waardoor je verschillende evenwaardige bordjes bestelt voor een gevarieerd diner.

 

Dag 3

10u – Geredde zeehonden

Ecomare is zowel een museum en Noordzeeaquarium als een reddingscentrum voor zeehonden, vogels en bruinvissen die tijdelijk of voor onbepaalde duur niet meer in het wild kunnen overleven. Het museum leert kinderen op interactieve wijze alles over zee en ecologie, de aquaria in de kelder en de walviszaal naast het restaurant zijn indrukwekkend, en buiten sta je oog in oog met vertederende zeehondjes.

12u – Lammetjes knuffelen

Wat is er fijner om een bezoek aan Texel mee af te ronden dan een paar versgeföhnde lammetjes knuffelen? Er lopen hier immers meer schapen dan mensen rond, en in de Schapenboerderij Texel zie je al snel hoe dat komt. Dit familiebedrijf kweekt meer dan twintig schapenrassen, die je flink mag aaien, en heeft een hele kinderboerderij en speeltuin in de aanbieding. Er worden demonstraties schapendrijven met herdershonden gegeven en wie wil kan zelfs picknicken op het erf. Perfect om met een goed gemoed weer de veerboot op te rijden.

Texel praktisch

Erheen De rit naar Den Helder duurt vanuit Antwerpen exact drie uur. De overtocht met de veerboot duurt een minuutje of twintig.

Accommodatie B&B Le Commandeur ligt op vijf minuten van het veerpont.

Ter plaatse Op het eiland rijd je nooit langer dan een half uur van de ene plek naar de andere. Wie zorgeloos wil parkeren, moet een Texel e-vignet kopen. Dat kost € 10 per dag of € 20 voor een week. Voor wie de fiets verkiest, werden er – het blijft Nederland – overal prima fietspaden aangelegd. 

Toeristische info Surf naar wadtodo.nl en texel.net voor nog meer inspiratie en al je vragen.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar de Waddeneilanden met een VAB-Bijstandspakket (pech- en reisbijstand in heel Europa) vanaf € 225 per persoon of € 250 voor het hele gezin. 

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikel4 vuistregels om fietsen veiliger te maken