Rijbewijs

Laat je binnenkort je papieren rijbewijs vervangen door een Europese in bankkaartformaat? Mensen met bepaalde beroepen moeten dan eerst een medisch onderzoek ondergaan.

Als je je oude papieren rijbewijs laat vervangen in een nieuw rijbewijs in bankkaartformaat is een medisch onderzoek niet nodig. Dat wordt enkel gevraagd voor mensen met bepaalde beroepen, zoals taxichauffeurs of instructeurs bij de rijschool, en voor bestuurders van voertuigen waarvoor bijvoorbeeld een rijbewijs C of D nodig is.

Nieuw rijbewijs heeft beperkte geldigheid

Het is wel zo dat de nieuwe rijbewijzen in plaats van onbeperkt slechts tien jaar geldig zijn. Is die termijn verstreken, dan krijg je een uitnodiging voor een vernieuwing. Ook dan is er voor gewone chauffeurs geen sprake van een medisch onderzoek.

Waarom je rijbewijs vernieuwen?

Als jouw exemplaar dateert van voor 1989 kunnen politiediensten in het buitenland moeilijk doen. Die oude rijbewijzen voldoen namelijk niet meer aan de Europese richtlijnen die buitenlandse politiediensten hanteren. Op de oude Belgische rijbewijzen staat de voertuigklasse waarmee de bestuurder mag rijden niet duidelijk vermeld. Daarnaast is de foto weleens gedateerd. Wie naar het buitenland gaat met de wagen of daar een auto huurt, raden we aan om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Lees hier meer.

Vorig artikelWat kost een boete in het buitenland?
Volgend artikelWat als je schade aan een verkeersbord veroorzaakt?