DordrechtAdvertentie© Dordrecht
Pakhuis Stokholm © Dordrecht Marketing & Partners

Het is lente, en Dordrecht komt tot bloei. Het voorjaar is het ideale moment voor een leuke citytrip. Dordrecht is daarvoor de perfecte bestemming. Een prachtige historische stad aan het water. Bomvol cultuur én natuur! Ontdek de rijke historie van Dordrecht en kom tot rust in het prachtige Nationaal Park de Biesbosch. 

Dordrecht is een stad waar water, historie en cultuur samenkomen. Het is de oudste stad van Holland en kent een rijk verleden waarin ze floreerde als handelsplaats voor onder andere wijn, hout, suiker en graan. Dit mede door haar strategische ligging aan het druk bevaren drie-rivierenpunt. De historie is tot op de dag van vandaag terug te zien in de karakteristieke binnenhavens, pittoreske steegjes en vele monumenten. 

Culinair genieten

Aan goede restaurants en cafés geen gebrek in Dordrecht. Al wandelend door de stad kom je snel iets gezelligs tegen. Van sfeervolle bistro tot modern restaurant en van Japanse sushi tot oer-Hollandse kost. Van welke keuken je ook houdt: er is altijd wel een bijzonder restaurant of speciaalzaak te vinden. Een aantal toppers zijn Bistro Twee33, Het Magazijn en Bistro La Bohème. In het voorjaar geniet je ook van een hapje en een drankje op een van de terrassen die de stad rijk is. Het Scheffersplein, met het standbeeld van Nederlands-Frans kunstschilder Ary Scheffer, is het terrassenplein bij uitstek. Op het Groothoofd is het tevens goed vertoeven én je hebt een prachtig uitzicht op het drierivierenpunt. 

TIP: Ga ook eens op zoek naar de prachtige verscholen terrastuinen van BRUT en Bluebirds in the Backyard. Klik hier voor een uitgebreid overzicht.

 

Kunst en cultuur

In de historische binnenstad van Dordrecht vind je diverse kunst- en antiekwinkels. De Voorstraat Noord, Groenmarkt en Vleeshouwersstraat zijn het domein van kunstenaars en andere creatievelingen, verenigd in het Kunstrondje Dordt. Dit is een wandelroute langs bijna 50 kunst- en curiosawinkels. Elke eerste zondag van de maand zijn ze speciaal geopend.

Dordrecht is daarnaast een museumstad bij uitstek. Door de eeuwen heen lieten Hollandse meesters en andere bekende kunstenaars zich inspireren door de architectuur, havens en dynamiek in de stad. Het bekendste museum is het Dordrechts Museum met zes eeuwen Nederlandse schilderkunst.

Winkelen in stijl

Een dagje stad is niet compleet zonder wat leuke lokale winkeltjes! Juist de variatie aan grote winkelketens in combinatie met lokale winkeltjes maakt winkelen in Dordrecht extra leuk. Het winkelhart van Dordrecht is het Statenplein en de winkelstraten die daar op uitkomen. Zeker de moeite waard, maar durf ook eens de gebaande wegen te verlaten! Ontdek de prachtige straatjes rondom het Statenplein zoals de Vriesestraat en Nieuwstraat. Je vindt hier niet alleen verrassende winkeltjes, ook de historische ambiance is prachtig.

Dordrecht vanaf het water

Ga het water eens op, je weet niet wat je ziet! Eigenlijk is het zonder meer de mooiste manier om de stad te bekijken. Geniet van het vroege voorjaar tot het najaar van de bijzondere waterwandelgangen van de stad met diverse rondvaartboten. Enthousiaste schippers laten je graag de historische havens, bijzondere bruggen, donkere doorkijkjes en kolossale pakhuizen zien. Maak een rondvaart of geniet van een van de leuke arrangementen op het water in combinatie met een tocht van de binnenstad naar Nationaal Park de Biesbosch. 

 

Ontdek Nationaal Park de Biesbosch 

Op zoek naar rust en ontspanning in het groen? Vanuit de stad sta je in een mum van tijd in Nationaal Park de Biesbosch. Het park is het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa. Het is een bijzonder recreatie- en natuurgebied, woonplaats van bevers en wereldberoemd vogelspotgebied. Ontdek de ruige natuur per fluisterboot, kano of te voet. Spot vele vogels, vissen en misschien wel een bever!

Nationaal Park de Biesbosch bevindt zich slechts op 5 kilometer van de binnenstad. Een leuke manier om er te komen en het gebied te verkennen is per (elektrische) fiets of e-chopper. Beide zijn te huur bij de VVV. 

Bijzonder overnachten

Bezoek je Dordrecht en wil je genoeg tijd hebben om de stad écht te leren kennen? Dan heeft Dordrecht diverse mooie, kleinschalige hotels en B&B’s, passend bij de sfeer van de stad. Midden in het historische centrum vind je onder andere het sfeervolle Stadshotel Steegoversloot. Je overnacht hier in een monumentaal pand, maar met een eigentijds karakter en een gezellige, huiselijke sfeer. Ben je een echte natuurliefhebber? Dan is de pas geopende B&B de Zuileshoeve midden in Nationaal Park de Biesbosch de perfecte uitvalsbasis voor een weekendje Dordrecht. 

Kortom: op het eiland van Dordrecht komen water, historie, cultuur én natuur samen. Dit maakt het de ideale alles-in-één-bestemming voor een citytrip! 

Wat je niet mag missen

1. Boottocht door de historische havens

Geniet vanaf het water met de boten van onder andere Si Barone en DRIJF. Vaar door de historische havens, maak een tocht door Nationaal Park de Biesbosch en ervaar plekken die anders verscholen blijven!

2. Wandelen langs hofjes met de Hofjesroute

Van alle hofjes (binnenplaatsen of -tuinen, soms begijnhoven of andere religieuze woongemeenschappen) die Dordrecht telde, zijn er nog zeven over. De Hofjesroute begint bij de VVV en loopt onder andere langs het oudste hofje, het Van Slingelandtshof (1519), en eindigt bij het jongste hof, Hallincqhof (1900).

3. High wine op een van de gezellige terrassen of terrastuinen in de stad

Dordrecht heeft culinair veel te bieden. Wat ook jouw smaak is, er is altijd wel een bijzonder restaurant of speciaalzaak te vinden.

 

4. Winkelen in een historische ambiance

De diverse grote winkelketens samen met lokale winkeltjes maakt het shoppen in Dordrecht extra leuk! En élke zondag is het koopzondag.

5. Bevers spotten in Nationaal Park de Biesbosch

Met kano of SUP op zoek naar de bewoners van dit prachtige natuurgebied. In de vroege ochtend of met de ondergaande zon is het perfecte moment.  

6. Genieten van een van de vele evenementen in de stad

Dordrecht is een levendige stad met kleurrijke, verrassende en bovenal gezellige evenementen. Kijk hier voor een compleet overzicht.

 

7. Op schattenjacht tijdens Kunstrondje Dordt

Kunstrondje Dordt, dat is zoeken naar een eerste druk, het bewonderen van klassieke en moderne kunst en snuffelen tussen curiositeiten. De openingstijden van de zaken zijn verschillend, maar elke eerste zondag van de maand zijn bijna al deze zaken exclusief voor jou geopend!

8. Het Groothoofd met uitzicht op het drierivierenpunt

Het hele jaar geniet je van een hapje en een drankje op een van de terrassen die de stad rijk is. De combinatie van culinaire hoogstandjes en het prachtige uitzicht vanaf het Groothoofd maakt dat het er goed toeven is.

 

9. Dordrechts Museum

Het museum is een van de oudste en belangrijkste stedelijke musea van Nederland en heeft een hoogwaardige collectie Nederlandse schilderkunst. Ontdek deze zomer én het najaar, naast de indrukwekkende vaste collectie, de tentoonstelling ‘Wanderlust’.

10. Met een e-chopper of e-bike het eiland rond

Ontdek plekken die je nog nooit eerder hebt gezien, op de e-bike of e-chopper! Met diverse fietsroutes op het eiland van Dordrecht is er genoeg te zien. Natuurlijk de historische binnenstad, maar ook de rest van de stad met haar natuur, polders, dijken en kreken. 

Klik hier voor meer inspiratie en tips. 

Ook enthousiast over Dordrecht? 

Kijk hier voor meer inspiratie en tips en volg ons op Instagram en Facebook. 

Vorig artikelZó reizen we twee jaar na corona
Volgend artikelJe rijbewijs halen wordt mogelijk iets moeilijker