coronamaatregelen automobilist

Laatste update: 1 mei 2020

De huidige coronamaatregelen hebben ook een grote impact op ons als automobilist. Wat met de autokeuring? Kun je nog naar de garage? We geven de antwoorden volgens de regels tot 9 mei.

Wanneer mag ik de wagen nog gebruiken?

Het is ondertussen duidelijk dat enkel essentiële verplaatsingen nog mogen. Je mag met de auto naar het werk, de winkel, de bank, het postkantoor, het tankstation, de dokter, de apotheker, de kinesist en de opticien. Ook wie hulp biedt aan minder zelfredzame personen als ouderen, mindervaliden en zieken mag zich nog verplaatsen met de wagen. Je auto nemen om ergens te gaan te gaan wandelen is niet toegestaan. Je gaat dus beter een aantal weken wandelen in de buurt van de eigen woning.

Zijn de garages nog open?

De showrooms van garages zijn gesloten, maar de werkplaatsen mogen open blijven om dringende reparaties uit te voeren. Hetzelfde geldt voor bandencentrales en herstellers van autoramen. Overal moet de sociale afstand weliswaar gerespecteerd worden. Heel wat van deze diensten hebben echter hun deuren gesloten. Contacteer ze dus eerst voor je de verplaatsing maakt.

Word ik nog geholpen door VAB als ik auto- of fietspech heb?

Ja, onze wegenwachters blijven paraat voor jou als automobilist en fietser. Ook hier moet de sociale afstand gerespecteerd worden.

Wat als het keuringsbewijs van mijn wagen bijna vervalt?

Vanaf 4 mei gaan de keuringscentra opnieuw open voor de keuring van personenwagens. Voertuigen die tussen 13 maart en 3 juni naar de keuring moesten gaan, kunnen rekenen op een verlengde geldigheid van hun keuringsbewijs tot en met 4 november 2020. Er is dus geen haast om je voertuig meteen te laten keuren. Wie een inhaalkeuring moet laten uitvoeren krijgt een nieuwe uitnodiging toegestuurd.

Hoe zit het met de rijopleiding?

Vanaf 18 mei 2020 worden er terug theorie-examens georganiseerd voor alle categorieën, en praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens en bussen (al dan niet met aanhangwagen). Vanaf 25 mei 2020 worden de praktijkexamens voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen hervat. Omdat in een aantal gevallen rekening moet worden gehouden met wettelijk voorziene termijnen waarin een opleiding moet worden gevolgd of een examen moet worden afgelegd, is beslist om uitstel te verlenen tot 31 december 2020. Vanaf 11 mei mogen rijscholen ook weer les geven. VAB-Rijschool bekijkt momenteel hoe ze de lessen opnieuw veilig kunnen opstarten. Hierover volgt later nog meer communicatie.

Mag ik nog naar de carwash?

Carwashes zijn gesloten, zowel de volautomatische als de manuele. Je mag uiteraard wel nog zelf je auto wassen bij je thuis.

Wat met de toegang tot de LEZ?

In Antwerpen en Gent is de LEZ tijdens de coronamaatregelen voor elke wagen toegankelijk. Omdat het aanbod van het openbaar vervoer sterk verminderd is, wil de lokale overheid er zo voor zorgen dat iedereen toch zijn noodzakelijke verplaatsingen kan maken, ook in de LEZ.

Moet ik nog betalend parkeren in de stad?

In Brussel, Antwerpen en Gent hoeft u de komende weken niet meer te betalen om in de stad te parkeren op openbare parkings. Op die manier kunnen hulpverleners en mantelzorgers zich maximaal in de stad begeven. Foutief parkeren wordt wel nog beboet.

Lees ook

Wat is de impact van de coronacrisis op onze vakantieplannen?

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Eindelijk tijd om je kind te leren fietsen zonder vallen

Zo houden onze medewerkers zich bezig in hun kot

Vorig artikelGetest: MG ZS electric
Volgend artikelZo maak je de mooiste foto’s tijdens je wandeling in de natuur