Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Gelukkig mag je (voorlopig) ondanks alle coronamaatregelen nog wel een frisse neus halen door te gaan wandelen en fietsen. Er zijn echter een aantal voorwaarden aan verbonden. We lijsten ze even voor je op.

Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus COVID-19 te vertragen legt de overheid een aantal coronamaatregelen op. Zo zijn alle niet-essentiële verplaatsingen verboden en moet iedereen zo veel mogelijk ‘in zijn kot blijven’. Buitenkomen om te wandelen, fietsen en joggen mag echter wel, op voorwaarde dat je een aantal regels volgt. Hier komen ze:

  • Je mag gaan wandelen in de natuur, maar enkel met de gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen. Het mag ook met iemand die niet tot je gezin behoort, maar dan mag het maximaal één vriend(in) zijn. Hou ook dan de veiligheidsafstand van 1,5 meter of meer in acht. Wandel je met meer dan 3 personen en behoor je niet tot hetzelfde gezin, dan kan de politie een boete uitschrijven. De coronamaatregelen voor fietsen zijn gelijkaardig. Met je gezin of met één andere persoon gaan fietsen mag. Je wekelijkse uitje met de wielervrienden mag niet.
  • Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden. Je mag dus niet met de auto ergens naartoe rijden om daar een wandeling te maken. Je mag enkel gaan wandelen vertrekkende vanuit je eigen huis of appartement. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen gezinnen met kinderen tot en met 5 jaar, mensen met een beperkte mobiliteit,  ouderen en zwangere vrouwen en begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking wel de wagen nemen om in de buurt naar een plek te rijden om daar te gaan wandelen. Fietsen moet nog steeds vertrekkend vanuit je eigen woning. Het is niet de bedoeling dat je met het fietsrek op de wagen naar een mooi plekje rijdt om daar te gaan fietsen.
  • Als het op jouw gewenste wandelplek te druk is, waardoor je niet de minimumafstand van 2 meter tot andere wandelaars kunt garanderen, dan moet je ergens anders naartoe.
  • Kom je onderweg een speeltuintje tegen, dan mogen je kinderen daar niet in spelen. Geen enkele speeltuin, ook niet buiten, mag momenteel gebruikt worden.

 

Lees ook

Zo maak je kinderwandelingen in de buurt spannender

Misschien heb je nu de tijd om je kind te leren fietsen zonder vallen

Met deze series kun je toch nog een beetje reizen in coronatijden

De mooiste wandelingen in ons land

Zo voorkom je een lekke band