Tips fotografie natuur wandelen corona

Heel wat mensen maken tijdens een lange wandeling ook graag wat foto’s. Dat kan met je smartphone of met een echt fototoestel. Maar hoe krijg je de mooiste plaatjes? 6 tips van onze fotografe om je Instagram-account of jaarlijkse fotoboek ook zonder verre reizen te boosten!

1. Ga op het juiste moment van de dag

Kies bewust voor mooi licht. Sta ’s morgens vroeg op en vertrek meteen na je koffie naar het dichtstbijzijnde bos of natuurreservaat. Of ga ’s avonds nog op pad. Het golden hour, het moment net na zonsopgang of zonsondergang geeft een magisch licht. Ideaal om je favoriete stukje natuur te fotograferen. Het zonlicht is dan indirect, waardoor er een zacht licht ontstaat. Het loont echt de inspanning.

2. Gebruik tegenlicht

Draai je camera richting zon, werk met tegenlicht. Wanneer je overdag fotografeert, zal dat een hard contrast als resultaat geven. Vroeger of later op de dag zal het contrast een pak zachter zijn. Ook ideaal om iemand te portretteren in de natuur. Werk je met een smartphone, dan kun je met je hand het felste licht afschermen van de lens. Bij een echte camera gebruik je een zonnekap.

 

3. Speel met scherptediepte

Heb je een camera die manueel of semimanueel in te stellen is, stel dan een groot diafragma (klein getal, grote opening) in. Zo creëer je scherptediepte in je beeld. Focus op een onderwerp, bijvoorbeeld een bepaalde plant, stel scherp en de achtergrond zal onscherp worden. Diepte in je foto is altijd een mooie extra. Op sommige smartphones kun je de tool AE/AF-vergrendeling aanvinken nadat je met je vinger bovenop je voorwerp een tikje hebt gegeven. Wil je de vergrendeling opheffen? Tik dan ergens anders op het scherm.

4. Kies een interessante voorgrond

Om een ruime foto interessant te maken, kun je ervoor zorgen dat je een onderwerp op de voorgrond mee in beeld brengt. Dat kunnen bijvoorbeeld de takken van een boom zijn, een bloemenveld of riet aan de kant van een meer.

 

5. Maak ook detailfoto’s

Maak tijdens je wandeling in de natuur zowel ruime foto’s als details. De natuur leent zich hier perfect toe. Ga dicht bij je onderwerp staan en leg vast hoe mooi die kleine blaadjes van die bepaalde plant zijn. Misschien ben je een liefhebber van insecten. Wil je hier verder mee gaan, dan kun je voor een macrolens opteren. Ook de meeste smartphones zorgen ervoor dat je vrij dicht bij je onderwerp kunt fotograferen.

6. Durf de natuur ook in zwart-wit te tonen

Zelfs natuurfoto’s lenen zich om achteraf in zwart-wit omgezet te worden. Vaak zijn de vormen en structuren uit de natuur heel uitgesproken of net abstract, waardoor het onttrekken van kleur een bijzonder beeld oplevert.

 

Lees ook

Zo maak je betere vakantiefoto’s met je smartphone

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Vorig artikelWat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?
Volgend artikelWat met onze vakantieplannen? We vroegen het aan de specialist