verplaatsingsgedrag VAB-FietsbijstandFoto: Wim Kempenaers

We hebben ons verplaatsingsgedrag opmerkelijk aangepast tijdens de coronacrisis. Het gebruik van de auto is uiteraard sterk gedaald en de fiets wordt vaker van stal gehaald.

Uit een enquête van VAB die werd afgenomen in de tweede week van april blijkt dat 62% van de werkende Vlamingen minstens één keer per week aan thuiswerk doet, 33% zelfs elke dag. Zij gebruiken de auto dus niet meer om te gaan werken. Wie wel op verplaatsing gaat werken, kiest meestal nog voor de auto. Toch is 1 op de 10 overgestapt op de fiets. In ons nieuwe verplaatsingsgedrag komt de fiets opvallend vaak voor, vooral voor vrijetijdverplaatsingen tijdens het weekend. Dat blijkt ook uit de cijfers van VAB-Fietsbijstand. Op weekdagen daalde het aantal fietsinterventies met gemiddeld de helft, maar tijdens het weekend én tijdens de eerste week van de paasvakantie kreeg VAB net méér oproepen voor fietsbijstand dan voor de coronamaatregelen. Op zaterdag 11 april kreeg de VAB-Alarmcentrale zelfs meer dan 3 keer zoveel oproepen dan op een gemiddelde zaterdag. De fiets is vooral bij jongeren tussen 18 en 30 het populairst. Wandelen is dan weer vooral bij 1 op de 5 van de 31-45 jarigen de manier om te ontspannen.

Auto voor boodschappen, openbaar vervoer krimpt

De auto staat tegenwoordig veel aan de kant. Slechts 14% gebruikt de auto nog (bijna) dagelijks voor woon-werkverkeer. De auto wordt wel nog veel gebruikt om boodschappen te doen. Zo geeft 74% van de ondervraagden aan dat ze die nog 1 à 2 keer per week gebruiken om naar de winkel te rijden. Het gebruik van het openbaar vervoer is spectaculair gedaald. Van de Vlamingen die voor de coronacrisis het openbaar vervoer gebruikten voor het woon-werkverkeer, doet nu slechts 16% dat nog. De belangrijkste redenen zijn daarvoor dat men nu kan thuiswerken (64%) of in tijdelijke werkloosheid is (16%). Wie nog wel naar het werk moet pendelen, gebruikt de bus of tram niet meer uit vrees voor de eigen gezondheid (68%) of omdat de uurregeling hen niet meer uitkomt (7%).

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

Lees ook

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Hou je stilstaande auto in conditie om startproblemen te voorkomen

Aantal pechgevallen daalt nu iedereen ‘in zijn kot blijft’

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?

Vorig artikelOnze zomerplannen? We hopen op uitstapjes dicht bij huis
Volgend artikelMijn auto moet op onderhoud, maar de garages zijn dicht. Wat nu?