zomerplannen

Uit een bevraging van VAB blijkt dat onze zomerplannen zich vooral in eigen land afspelen. Slechts 1 op de 4 gelooft nog op vakantie te kunnen naar een buurland.

Tijdens de tweede week van april hield VAB een bevraging bij 14.000 Vlamingen om te polsen naar hun zomerplannen. Als we vragen wat men denkt dat er mogelijk zal zijn, dan verwacht het grootste deel van de Vlamingen vooral dat ze deze zomer uitstapjes dicht bij huis zullen maken (78%) en op restaurant zullen gaan (67%). Opvallend is dat vooral de jongeren (18-30 jaar) en gezinnen met jonge kinderen (31-45 jaar) nog dromen van een vakantie: meer dan 6 op de 10 verwachten dat een vakantie in eigen land nog mogelijk zal zijn. Slechts 1 op de 4 gelooft deze zomer nog op vakantie te kunnen naar een buurland en 1 op de 7 naar andere Europese bestemmingen. Reizen buiten Europa is zo goed als geen optie volgens de Vlamingen. Zelfs wie al een vakantie buiten Europa gepland had, gelooft er niet in. Slechts 20% van hen denkt hun zomerplannen te kunnen doorzetten.

Naar de kust of Ardennen

Wanneer denken we dan opnieuw op vakantie te kunnen gaan? 1 op de 2 denkt dat het in eigen land nog mogelijk zal zijn voor of vanaf juli. Naar het buitenland gaan, zal volgens een meerderheid van de Vlamingen pas ten vroegste voor september zijn. 1 op de 3 denkt zelfs pas in 2021 weer naar het buitenland op vakantie te kunnen gaan. Als het wordt toegestaan om deze zomer toch met vakantie te gaan, dan trekken de meeste Vlamingen naar de Belgische kust (41%) of de Ardennen (35%). Wie voor zijn zomerplannen voor het buitenland opteert, verwacht in de eerste plaats naar onze buurlanden te gaan: Nederland (34%), Frankrijk (33%) en Duitsland (22%). Spanje en Italië, de twee landen die het zeer zwaar te verduren krijgen in de strijd tegen COVID-19 delen ook op toeristisch vlak zwaar in de klappen. Minder dan 1 op de 10 Vlamingen zou naar Italië op vakantie gaan, ook al het is toegestaan. Uit de enquête blijkt ook dat we onze zomerplannen eerder zullen waarmaken met de auto (78%) dan met het vliegtuig (23%).

 

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Zo maak je de mooiste foto’s tijdens je wandeling in de natuur

Tover de quarantaine om tot een staycation

Zo maak je jouw dagelijkse tochtjes met de kinderen spannender

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikelHet coronavirus verandert de manier waarop we ons verplaatsen