autobatterij startproblemen

Staat je auto vaak een lange tijd stil? Met deze simpele ingrepen voorkom je startproblemen.

1. Parkeer je auto indien mogelijk binnen

Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de koude. Toch laten heel wat mensen de auto buiten overnachten. Heb je een garage, maak dan plaats, zodat je je auto kunt stallen.

2. Maak geen korte ritten

In normale omstandigheden raden we aan om zo weinig mogelijk korte ritten te maken. Dat is nu natuurlijk moeilijk, want het enige wat nog mag, zijn de korte ritjes naar de supermarkt. Het is in dit geval gewoon beter ook dan je auto niet te gebruiken en zo veel mogelijk de fiets te nemen. Schakel verder zo veel mogelijk functies volledig uit, zoals de binnenverlichting, zodat die niet aangaat wanneer je de deur opent. Sommige wagens hebben ook ‘follow me home’-functies, waarbij bijvoorbeeld de dimlichten of extra lichtjes in de spiegels nog even blijven branden nadat het contact is afgezet. Schakel ook die functies tijdelijk uit.

3. Gebruik een druppellader

Als je de wagen niet vaak gebruikt en enkel korte ritten maakt, kun je de (online) aankoop van een druppellader overwegen. Een druppellader laadt een accu voortdurend bij. Zo voorkom je dat de batterij leegloopt en daardoor beschadigd wordt.

4. Verhoog de bandenspanning

Als auto’s lange tijd stilstaan, kunnen de banden afvlakken. Daardoor gaat de optimale ronde vorm verloren. Door de bandenspanning tijdelijk met ongeveer een halve bar te verhogen, kun je dit voor een groot deel voorkomen. Let wel, dit is enkel nodig als je wagen meerdere weken aan een stuk volledig stilstaat.

5. Start je auto voorzichtig

Heeft je auto lang stilgestaan en heb je er geen langere rit mee kunnen maken de dag voordat je hem weer nodig hebt, neem dan je voorzorgen. Schakel bij het starten zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…). Druk bij het starten de ontkoppeling in. Doe je dat niet, dan draait de versnellingsbak mee, wat een onnodige belasting van de batterij is. Vermijd ook langdurig starten. Als de motor niet vlot aangaat, doe je beter een paar korte startpogingen na elkaar dan één lange.

 

Lees ook

Aantal pechgevallen daalt nu iedereen ‘in zijn kot blijft’

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Vorig artikelZo maak je jouw dagelijkse tochtjes spannender
Volgend artikelTover de quarantaine om tot een staycation