fietsvriendelijke fietser© Wim Kempenaers

De Fietsersbond lanceert een campagne die moet zorgen voor meer hoffelijkheid tussen fietsers. Centraal staan zeven tips om vaak voorkomende ergernissen van het fietspad te weren.

fietsvriendelijke fietserWe springen de laatste tijd vaker op de fiets. Dat is goed nieuws uiteraard, maar het wordt ook steeds drukker op het fietspad en dat leidt hier en daar tot ergernissen. Om het nieuwe ‘samenleven op het fietspad’ positief te bevorderen, lanceert de Fietsersbond een ‘fietsvriendelijk’-campagne. De campagne bestaat uit affiches en een aantal leuke videoclips die tips geven om vriendelijk samen te fietsen.

De Fietsersbond vroeg aan fietsers aan welk gedrag van andere fietsers zij zich soms storen. “De campagne is gemaakt door fietsers voor fietsers”, verduidelijkt woordvoerder Wies Callens. “We willen zeker niet belerend of beschuldigend zijn, wel op een ludieke manier laten zien hoe we het plezant kunnen houden voor iedereen. Lach en zwaai naar je medemens in het verkeer, steek een duim in de lucht. Wat je geeft, krijg je terug.”

De bevraging kwam tot deze zeven ergernissen (en tips om ze te voorkomen). Herken jij ze ook?

1. Armgebaren zijn fietsvriendelijk

In het eerste filmpje dat werd gelanceerd, zijn drie fietsende balletdanseressen te zien. Die geven met heel sierlijke handbewegingen aan wanneer ze naar links of rechts willen of gaan stoppen. Zulke armgebaren zijn een duidelijk signaal naar fietsers die na hen komen.

2. Maak ruimte vrij voor kruisende fietsers

Vooral aan kruispunten en verkeerslichten is het vaak druk op het fietspad. Sta je in de file? Wacht dan niet op het fietspad waar kruisende fietsers willen passeren.

3. Geef bij het zebrapad voorrang aan voetgangers

Als voetganger is het frustrerend als je aan een zebrapad niet meteen wordt overgelaten. Helaas durven automobilisten of fietsers je wel eens negeren. Wees niet zo’n fietser en geef voetgangers voorrang.

4. Steek op ‘t gemak voorbij, laat ruimte langs opzij

Fiets niet rakelings langs andere fietsers en beperk je snelheid tijdens het inhalen. Het bespaart de fietser die je inhaalt een hoop extra hartslagen.

5. Verblind je tegenliggers niet

Richt je koplamp niet horizontaal naar voor. Dan schijn je recht in de ogen van tegenliggers. Richt de koplamp schuin naar de grond, waardoor het sterkste licht een tiental meter voor je op de grond uitwaaiert. Zo heb je meteen ook een beter zicht op het wegdek.

6. Parkeer je fiets attent

Het is als fietser frustrerend dat er niet altijd fietsenstallingen in de buurt zijn, maar probeer toch een strategische parkeerplek uit te zoeken. Let erop dat bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en kinderwagens kunnen passeren.

7. Maak oogcontact

Wil je iemand kruisen? Zoek dan oogcontact. In één blik weet de ander meestal dat je iets van plan bent.

 

Lees ook

Fiets wint sterk aan populariteit bij scholieren

Ook na de lockdown fietsen we meer naar het werk

Help, mijn kind gaat (voor het eerst) met de fiets naar school!

Hoe goed ken jij de regels? Doe de fietstest!

Vorig artikelGetest: Skoda Octavia Combi
Volgend artikelRoadtrip langs Duitse sprookjes