Fiets wint sterk aan populariteit bij scholieren© Wim Kempenaers

Uit een enquête van VAB blijkt dat de meerderheid van de scholieren uit het secundair onderwijs vandaag met de fiets naar school gaat. Eén op de drie ruilde bus, trein of tram in voor het stalen ros.

Voor het uitbreken van de pandemie ging zowat de helft van de middelbarescholieren met het openbaar vervoer naar school. Op het einde van de zomervakantie waarschuwde VAB voor het risico dat vele ouders hun kinderen uit het secundair onderwijs in het nieuwe schooljaar met de auto naar school zouden brengen, uit schrik voor besmetting in overvolle bussen, treinen of trams. Dat zou nefast zijn voor de verkeersveiligheid rond de schoolomgeving. Om die reden hield de mobiliteitsclub een warm pleidooi voor de fiets. Uit een online bevraging bij 5500 respondenten blijkt nu dat vele jongeren het advies van VAB hebben opgevolgd: 30% van hen die eerder het openbaar vervoer gebruikten, zijn overgestapt naar de fiets. Slechts 16% wordt met de auto gebracht, 44% blijft trein, tram of bus gebruiken.

Overstap naar fiets vooral in de stadsrand

Uiteraard zijn er verschillen naargelang de woonplaats. Scholieren die niet in een grotere stad of aan de rand ervan wonen, blijven iets trouwer aan het openbaar vervoer. Zeker als ze uit een landelijke omgeving komen, laten ze zich meer met de auto brengen (21%) in plaats van zoals voorheen met bus of trein naar school te gaan. Het zijn de jongeren die aan de rand van een grote stad wonen die het meest kiezen voor de fiets (36%).

Vorig schooljaar ging bijna de helft van de scholieren met het openbaar vervoer naar school. Dat is nu gereduceerd tot een kwart. Ze zijn vooral overgestapt op de fiets (59%) en in mindere mate de auto (29%). Het aantal jongeren dat te voet gaat, is ongewijzigd gebleven.

 

Modal shift secundair onderwijs
Voor corona
September 2020
Fiets
44%
59%
Te voet
12%
12%
Openbaar vervoer
47%
24%
Auto
21%
29%

Drukker fiets- en autoverkeer rond de schoolpoort kan een negatief effect hebben op de verkeersveiligheid. Zowel fietsers als automobilisten moeten nog wennen aan deze nieuwe situatie, en VAB roept steden en gemeenten op om hier bijzondere aandacht aan te besteden. Sensibiliserend politietoezicht in de schoolomgeving kan hierbij helpen.

Als meer scholieren met de auto gebracht worden, is dat nefast voor de verkeersveiligheid rond de scholen. Daarom hield VAB een warm pleidooi voor de fiets, een advies dat goed wordt opgevolgd.

Wat als straks het weer slechter wordt?

Op 25 oktober gaat de wintertijd in. De kans is groot dat een deel van de scholieren de fiets aan de haak hangt en opnieuw kiest voor het openbaar vervoer of zich met de auto laat brengen. VAB adviseert daarom De Lijn om samen met scholen en overheden een aangepast aanbod uit te werken om tegemoet te komen aan de te verwachten stijgende vraag. Een mogelijke optie daarbij is de organisatie van vervoer door de scholen zelf.

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Tips om je kind veilig naar school te laten fietsen

De belangrijkste verkeersregels in een schoolomgeving

Vorig artikelDe Hoge Venen, weg van de bewoonde wereld
Volgend artikelGetest: Ford Kuga plug-in hybride