Duitse sprookjesroute© Annelies Vanoppen

Met kinderen op de achterbank lijkt een rondrit door Duitsland onbezonnen werk. Maar met een sprookjesboek op schoot en een route waarop we Roodkapje, vrouw Holle en de rattenvanger ontmoeten, is het behoorlijk rustig op de achterbank.

We zijn onderweg op de Märchenstraβe of sprookjesroute, een autorit van 600 kilometer door Duitsland langs echte en verzonnen plaatsen uit de sprookjes van Grimm, langs plaatsen waar de broers Grimm leefden en de verhalen sprokkelden die ze neerschreven in hun beroemde sprookjesboek. De Duitse sprookjesroute loopt van Hanau, bij Frankfurt, tot in Bremen. Dit zijn vijf sprookjes die je niet mag missen…

1. Het sprookjesfeest: waar Sneeuwwitje, Roodkapje en de wolf samen drinken

In Bad Sooden-Allendorf wordt jaarlijks het zomerseizoen van de sprookjesroute geopend met een sprookjesweek in april. Het volksfeest heeft wat van een kindercarnaval, maar dan in een charmante en traditionele sfeer met theaterstukken en traditionele spelletjes als ‘kersenpit spugen’.

2. Vrouw Holle

Guten Morgen, Frau Holle!”, roept een oude man op de fiets in Hessisch Lichtenau. De vrouw voor me, met haar wijde rok en een kussen onder de arm, wuift lachend terug. De rol van vrouw Holle is hier een job, met meer aanzien dan die van de lokale burgemeester. We wandelen achter haar aan op een stadswandeling met twaalf stopplaatsen die de gebroeders Grimm misschien wel inspireerden om het verhaal neer te schrijven. Dan tovert ze een sleutel tevoorschijn en nodigt ons uit het Holleum te bezoeken, een museum over het sprookje van vrouw Holle. Aan de uitgang regent het goudstukken!

 

3. Vervloekt

Midden op de Märchenstraβe ligt de stad Kassel, waar de broers Grimm het grootste deel van hun leven woonden. We bezoeken Grimmwelt en leren dat Jacob en Wilhelm niet alleen sprookjesboeken schreven. Hun levenswerk was het eerste Duitse woordenboek – met scheldwoorden! In Grimmwelt vind je dan ook een scheldwoordmachine. Kinderen kunnen zich hier helemaal laten gaan: voor elk scheldwoord uit Grimms’ woordenboek roept de machine er eentje terug. Wedden dat je kinderen hier snel Duits leren?

4. Rapunzel

Rapunzel laat in het weekend haar haren naar beneden laat vallen uit de historische Trendelburg. We eten Rapunzelhaartaart, luisteren tijdens onze lunch naar de muzikale prins en beklimmen de Rapunzeltoren, met een folterkelder en een duizelingwekkende wenteltrap. Het koud zweet loopt ons nog over de rug wanneer we op het uitzichtplatform al de dorpen in de wijdte, met traditionele vakwerkhuizen, bewonderen.

5. De rattenvanger van Hameln

Wie in Hameln stopt, mag zich verwachten aan rattenbloed en gerechten als rattenstaart op de menukaart van elk terras. Maar voor wij kunnen bestellen om uit te vissen wat dat betekent, komt de rattenvanger fluitend voorbij in een bont gekleurd pak. Hou je kinderen in de gaten…

Wist je dat… deze sprookjes in 2005 Unesco Werelderfgoed werden?

 

 

Duitse sprookjesroute praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen is het met de wagen zo’n 400 kilometer tot in Kassel. De volledige Märchenstraβe zelf is zo’n 600 kilometer lang. Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd op ons rekenen bij autopech.

Overnachten Op de route kun je sprookjesachtig logeren in Hotel Burg Trendelburg, in de boetiekappartementen van Grimm’s Living in Kassel en in Schlosshotel Münchhausen in de buurt van Hameln.

Goed verzekerd Laat je zorgeloos betoveren op de Duitse sprookjesroute met een VAB-Reisverzekering.

Toeristische informatie deutsche-maerchenstrasse.com

Vorig artikelZo word je een fietsvriendelijke fietser
Volgend artikelReislustige Vlamingen voelden zich het veiligst in Italië