fiets naar schoolFoto: Shutterstock

Nu de schoolbel weer rinkelt gaan heel wat kinderen met de fiets naar school. Alle weggebruikers moeten dus extra waakzaam zijn! Fietsen naar school is leuk, gezond, milieuvriendelijk en gemakkelijk (want jij hoeft als ouder niet de hele tijd taxi te spelen). Maar het is ook heel spannend, want is de kleine wel klaar voor het drukke verkeer? Enkele tips voor geslaagde ritjes naar school.

Is mijn kind klaar om met de fiets naar school te gaan?

We kunnen meteen beginnen met een torenhoog cliché: elk kind is anders. Misschien durft Bas meer dan Cas, en is Lies van nature wat vaardiger dan haar klasgenootjes. De leeftijdsgrens van acht jaar – om onder begeleiding van een volwassene naar school te fietsen – en tien jaar – om helemaal alleen het traject af te leggen – is daarom slechts een richtlijn. Je zult het als ouder vooral zelf moeten inschatten: kan je kind op zijn of haar fiets naar links en rechts kijken zonder het evenwicht te verliezen? Kan het een hand loslaten van het stuur om een richting aan te geven? En lukt het om vlot op en af te stappen aan een kruispunt? Dat zijn vaardigheden die je in de gaten moet houden – oefening baart kunst – om uiteindelijk te durven loslaten.

Is het niet te ver?

Kinderen kunnen tijd en afstand maar moeilijk inschatten. Jij kunt wel beweren dat drie kilometer ver is, maar wat is ‘ver’? Een dappere kleine zal koste wat kost met zijn of haar eigen fiets willen gaan, om dan misschien al na één kilometer op te geven. Hoe frustrerend zo’n situatie ook is – je moet de rest van de weg met het fietsje sleuren terwijl je kind bij jou achterop kruipt – het is een gouden les voor de toekomst. Enkel door zelf afstanden te ervaren, leert je kind ze inschatten. Dan kun je zeggen “de school is drie keer naar oma fietsen, en toen was je toch ook al heel moe hé?”.

Fiets vandaag al eens naar school

Nu je toch aan het oefenen bent: fiets deze week al een paar keer samen naar school. Er is nu nog minder verkeer en je kind heeft tegen die eerste week al wat parcourskennis.

Kies de aangenaamste route, niet de kortste

Welke weg naar school is de veiligste? Waar zijn er brede fietspaden, rijden de auto’s trager of zijn er minder kruispunten? Denk goed na als je een route uitstippelt – of ga op verkenning. Ervaringen van andere ouders kunnen je helpen. Kijk ook eens op de website route2school.be, waarop je voor 73 Vlaamse gemeenten de veiligste route uitstippelt op basis van input van ouders en kinderen.

Laat je kind voorop fietsen

Misschien heb je de neiging om net zoals een moeder eend voor je kuikentjes uit te gaan, maar dan kun je hen net zo goed in slaap wiegen. Je zoon of dochter rekent erop dat jij alles in de gaten houdt en de aandacht verslapt. Fiets daarom altijd achter je kind. Zo geef je het wat verantwoordelijkheid, maar kun je toch bijsturen wanneer het fout dreigt te gaan.

Hamer op de basisregels

Vanuit je positie achter je fietsende kind kun je ook waardevolle tips geven: altijd links en rechts kijken voor het oversteken bijvoorbeeld, oogcontact maken met autobestuurders wanneer je een manoeuvre wilt maken… Wijs ook op de voorrangsregels, het gevaar van openslaande deuren bij geparkeerde wagens en de dode hoek.

Rechts wordt regenboog

De begrippen rechts en links zijn te moeilijk voor kleuters. Kleef op het stuurtje aan de rechterkant een sticker van iets wat begint met een ‘R’, bijvoorbeeld een regenboog en aan de linkerkant iets met een ‘L’, bijvoorbeeld een leeuw. Zo kun je makkelijker zeggen ‘draai naar de regenboog’ in plaats van ‘draai naar rechts’.

Safety first

Dat een helm niet hip zou zijn, is onzin. Laat je kind zijn eigen helm uitkiezen. Ga voor de mooiste! En geef het goede voorbeeld door zelf ook een helm te dragen wanneer jullie samen naar school fietsen. Hetzelfde geldt voor opvallen: zo’n spuuglelijk fluohesje zou je zelf nooit dragen, dring het dan ook niet op aan je kind. Er bestaan intussen behoorlijk wat hippe fluohesjes met leuke tekeningen. En eigenlijk is een duidelijke reflecterende band aan de linkerarm (de kant waar autolichten op schijnen) en op de rug voldoende.

Kijk de fiets na (of ga nog eens langs bij de fietsenmaker)

Ook de fiets moet in topvorm zijn voor het nieuwe schooljaar: met opgepompte bandjes, het zadel op de juiste hoogte, goed bereikbare remmen, een fietsbel en lichtjes voor als de dagen straks weer korter worden.

Maak er geen race tegen de schoolbel van

Laat je kind ruim op tijd met de fiets naar school vertrekken. Haast gaat altijd ten koste van de nodige aandacht voor het verkeer. Iets vroeger is het bovendien rustiger op de baan.

Enjoy the ride!

Geniet ervan als jullie samen naar school fietsen, en moedig je kind aan om zelfstandig en veel te fietsen. Hoe meer je zoon of dochter oefent, hoe veiliger de rit wordt.

 

Lees ook

Je kind leren fietsen zonder vallen: 11 tips!

De belangrijkste verkeersregels in een schoolomgeving

De fietsstraat: wat mag wel/niet?

Zo fiets je veilig door het donker

Vorig artikelWaarom de Azoren op jouw bucketlist moeten
Volgend artikelZo onderhoud je je fiets