aangedampte ruiten

Tijdens de herfst en winter ligt er snel een wasem op je autoruiten. Erg gevaarlijk, want aangedampte ruiten beperken je zicht sterk. Met deze tips los je dat euvel snel op.

Waarom dampen je ramen aan?

Tijdens de donkere maanden is de vochtigheid in de lucht hoger. Daarnaast brengen we ook zelf vocht in de auto via een beregende jas of natte schoenzolen. Omdat de warmere vochtige lucht in je auto tegen de koudere autoruit slaat, ontstaat er condens.

Hoe kun je aangedampte ruiten voorkomen?

1. Zorg voor propere ramen, ook binnenin

Poets niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van je ruiten. Je auto zuigt lucht van buiten aan, waardoor vuildeeltjes zich vastzetten op de voorruit. Bij helder weer kijk je door die film van vuildeeltjes, maar bij fel licht als laagstaande zon of de autolichten van tegenliggers wordt die blauw-grijze film zichtbaar en vertroebelt hij je zicht. Daarnaast hecht het vocht zich ook sneller op die vuildeeltjes waardoor je ramen sneller aandampen. Ga daarom met een propere, vochtige doek (eventueel met wat glasreiniger) over de binnenkant van je voorruit. Probeer geen strepen achter te laten. Ja, dat vergt soms wat acrobatie om tot in de hoekjes te geraken.

2. Verwijder de bladeren onder je voorruit

Onderaan je voorruit, net onder de motorkap, zitten luchthappers die voor de aanvoer van verse lucht zorgen. In de herfst hopen zich daar vaak bladeren op. Je ziet ze meestal niet zitten, dus open je motorkap regelmatig om ze te verwijderen. Ze verstoppen namelijk de luchtaanvoer, waardoor je sneller aangedampte ruiten krijgt.

3. Gebruik de airco

We hebben de gewoonte om de airco enkel tijdens de zomer te gebruiken, maar ook ‘s winters heeft ze haar voordelen. Airco haalt namelijk vocht uit de lucht. Zet ze daarom op een aangename temperatuur en je zult merken dat de aangedampte ruiten sneller ontwasemen. Laat je de airco aanstaan, dan voorkom je dat de autoruiten opnieuw aandampen. Lees hier hoe je de airco correct gebruikt.

 

Lees ook

Wat moet je doen als je aan het slippen gaat?

Winterbanden, de feiten en fabels

6 tips om veilig te rijden in de winter

Vorig artikelDoe een vakantie in eigen land cadeau
Volgend artikelGemeenten gaan voor nul verkeersdoden