Fietsen in groep: hoe zat dat weer?© Shutterstock

Het is koers! Nog tien dagen en het klassieke voorjaar begint weer. Smeer die kuiten alvast in, maar nog belangrijker: hou je aan de verkeersregels, ook als je in een groepje fietst. Maar hoe zat dat nu weer precies?

Op zich is het heel simpel: rij je in een groepje van minder dan 15 fietsers, dan moet je altijd de regels voor individuele fietsers volgen. Let op: de definitie van ‘fietsen in groep’ wordt in de vernieuwde Wegcode verlaagd van 15 naar 10, maar de inwerkingtreding daarvan zal ten vroegste voor 2025 zijn.

Tot het zover is, mag je als groep fietsers alleen op de rijweg als je met vijftien of meer bent, óf als het aanwezige fietspad onberijdbaar is, bijvoorbeeld bij werken. Rij je dus met enkele vrienden op de rijbaan en is er wél een fietspad, kan je dat een boete van 58 euro per persoon opleveren.

Hou je aan de regels

Ook voor fietsers in groep gelden de voorrangsregels. Zo mag je níet door het rood fietsen, ook al was het voor een deel van jouw groepje wel nog groen. En ook als groep fietsers moet je stoppen en voorrang verlenen aan een zebrapad waar voetgangers willen oversteken. Die paar seconden stilstaan gaan jouw gemiddelde echt niet helemaal om zeep helpen.

Met twee naast elkaar?

Als er geen fietspad is, mag je in de bebouwde kom met twee naast elkaar fietsen op de rijbaan op voorwaarde dat tegenliggers kunnen kruisen. Buiten de bebouwde kom moet je ook achter elkaar rijden als er achteropliggend verkeer komt. Die chauffeurs moeten dan wel minimaal anderhalve meter afstand respecteren als ze de fietsers voorbijsteken. Binnen de bebouwde kom is dat maar één meter.

Lees ook

Ken je deze fietsregels al?

En wat als ik op een fietsostrade rij?

Vorig artikel8x een wowgevoel in Madeira
Volgend artikelCaravan of motorhome: welk rijbewijs heb je nodig?