banden winterbandenFoto: Shutterstock

Met de koude maanden beginnen ook de files richting garage voor het opleggen van winterbanden. VAB onderscheidt feiten van fabels.

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Nee, ze hebben ook nut bij regen en koude. Zodra de temperatuur onder zeven graden zakt, is het verstandig om winterbanden te monteren. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het hoofd te bieden aan winterse omstandigheden. Terwijl het rubber van zomerbanden harder wordt bij een lage temperatuur en zo de optimale grip verliest, is de rubbersamenstelling van winterbanden anders en zorgt die voor een betere wegligging. Ze hebben ook een ander profiel, waardoor ze water beter afvoeren. Bij regen zorgen ze voor een kortere remafstand van 4 meter (gemiddeld bij 100 km/u). Voorts zijn winterbanden voorzien van lamellen of fijne inkepingen in het bandoppervlak, waarmee de band zich kan vastklampen aan een besneeuwde ondergrond. Bij sneeuw zorgen ze voor een kortere remafstand van 31 meter (gemiddeld bij 50 km/u).

Zijn winterbanden duurder dan zomerbanden?

Ze schelen niet veel in prijs. Je moet weliswaar investeren in een volledige set, maar aangezien je beide sets banden maar een half jaar gebruikt, gaan ze langer mee. In principe is het financieel een nuloperatie. Je hebt alleen extra kosten aan de montage en eventuele stockage van je banden.

Moet je je rijstijl aanpassen met winterbanden?

Absoluut. Ze zorgen dan wel voor een betere wegligging, dat maakt ze nog geen wondermiddeltje. De banden zorgen er gewoon voor dat je een betere grip hebt en dus minder snel zult slippen. In combinatie met een aangepaste rijstijl zorgt dat er voor dat de kans op een ongeval heel wat kleiner wordt.

Heb je wel winterbanden nodig op een auto met ABS en ESP?

Zelfs wie beide systemen heeft, doet er goed aan om met winterbanden te rijden. Zowel ABS als ESP kan pas behoorlijk werken als ook het contact met het wegdek goed is.

Zijn ze verplicht in België?

Nee, de overheid verplicht niet om ze op te leggen. Ook VAB vindt een algemene verplichting niet nodig. Toch raadt VAB het gebruik van winterbanden aan. Het komt de veiligheid van chauffeur én passagiers ten goede.

Tip

Tijd voor de wissel? Je stockeert je banden gemakkelijk thuis. Lees hier hoe je ze optimaal bewaart. Geen plaats of geen zin in gedoe? Dan kun je je banden laten stockeren in een bandenhotel.

Vorig artikelReflecteer in het verkeer: motorrijders
Volgend artikelActiviteiten met dieren? Beestig leuk!