© Shutterstock

Winterse omstandigheden vragen om een aanpassing van je rijstijl. Met deze tips ga je op een veilige manier de baan op.

1. Zorg dat je auto in goede staat is

In de winter is het belangrijk om goed te zien en gezien te worden. Zorg ervoor dat je lichten goed werken, je ruitenwissers niet versleten zijn en je voldoende sproeivloeistof met antivries hebt. Maak je schoenen ook sneeuwvrij en zorg dat ze droog zijn, anders kunnen je voeten van de pedalen schuiven.

2. Kijk de bandenspanning na

Het is een fabel dat je tijdens de winter je bandenspanning moet verlagen. De bandenspanning moet altijd juist zijn, ook in winterse omstandigheden. De correcte spanning vind je in de zijkant van je portier of aan de binnenkant van je tankdop. Hoe je de bandenspanning controleert lees je hier.

3. Pas je rijstijl aan in de winter, ook met winterbanden

Op een nat of glad wegdek duurt het langer om tot stilstand te komen, omdat de remweg langer is. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan. Winterbanden zorgen soms voor een vals gevoel van veiligheid. Ga dus niet anders of sneller rijden. Winterbanden geven een betere grip, maar zijn geen wondermiddel. Vierseizoensbanden zijn een lightversie van winterbanden, maar presteren in extremis minder goed. Zelfs zomerbanden kunnen tegenwoordig een zachte winter aan, maar vallen faliekant door de mand als het ijzelt of sneeuwt. Lees hier hoe je tijdens de winter je zomerbanden het best bewaart.

4. Gebruik je rem verstandig en maak geen bruuske bewegingen

Ga niet bruusk remmen, zeker niet als je een bocht nadert. Laat voor de bocht je gaspedaal los, zodat je vaart mindert. Moet je een noodstop maken? Dan is het belangrijk om te weten of je wagen ABS heeft of niet. Wie geen ABS heeft, moet pompend remmen. Heb je wel ABS? Dan mag je net niet pompend remmen. Doe je dat wel, dan kan de ABS niet optimaal werken.

5. Slippen? Ontkoppelen en uitwijken!

Gaat je wagen toch aan het slippen, druk dan je koppeling in. Op die manier kan je wagen weer grip krijgen. Laat de koppeling daarna zachtjes terug los, zodat je weer controle krijgt. De natuurlijke reflex van de mens is om te kijken naar eventuele obstakels die je zou kunnen raken. Doe dat echter niet. Kijk altijd naar de plek  of opening waar je naartoe wil rijden. Meer weten? Klik hier!

6. Vertrek gecontroleerd vanuit stilstand

Vanuit stilstand vertrekken op sneeuw vraagt wat techniek. Geef nooit te veel gas, want dan gaan je banden aan het slippen. Geef een beetje gas en laat de koppeling rustig los. Het kan helpen om de ESP of tractiecontrole even uit te schakelen. Die zal bij het doorslippen namelijk het vermogen doen verminderen, net op het moment dat je eigenlijk het vermogen nodig hebt. Vergeet niet om daarna de tractiecontrole meteen weer in te schakelen.

Hoe zit dat met die aardappel?

Je voorruit inwrijven met een aardappel zou het aanvriezen voorkomen. Een fabeltje zo blijkt. VAB testte een aantal wintertips uit om te kijken of ze al dan niet werken.

Vorig artikelVAB is klaar voor de vrieskou
Volgend artikelZo voorkom je startproblemen