Zo kies je de juiste wandelschoenenZbynek Pospisil

Voor veiliger en comfortabeler stapplezier schaf je je maar beter échte wandelschoenen aan. Met deze tips kies je een paar dat perfect bij je past.

Waarom wandelschoenen?

Met je trendy sneakers of loopschoenen red je het nog wel op een occasionele wandeling. Maar als je er voor een paar uur op uittrekt of over oneffen terrein stapt, dan krijg je vroeg of laat koude, natte, zweterige, ruwe of pijnlijke voeten. Bovendien glijd je met doordeweekse schoenen ook sneller uit en is de kans groter dat je je enkel verzwikt.

Wandelschoenen zijn ontworpen om die ongemakken en risico’s te voorkomen. Goede schokdempende zolen met voldoende grip en veters die je dankzij oogjes en haakjes nauwkeurig kunt aanspannen, maken dat je voeten goed beschermd en veilig over verschillende ondergronden kunnen stappen. Vernuftige materialen, waterdichte zoolranden en een gepolsterde tong zorgen daarbij voor het nodige comfort.

Waar en hoe lang ga je wandelen?

De belangrijkste vraag is: hoe lang en op welk terrein trek je erop uit? Anderhalf uur wandelen op een geasfalteerde weg is namelijk iets anders dan stappen over oneffen terrein met enkele hellingen of een meerdaagse trektocht in de bergen.

Op basis van zulke verschillen in terrein en wandelduur ontwikkelde een Duitse fabrikant in de jaren 70 een classificatiesysteem. Deze vier types – mét tussentypes – worden nu vrij algemeen gebruikt:

Type A wandelschoenen

Lichtgewicht wandelschoenen met een flexibele zool en een lage schacht. Voor lichte tot matige wandelingen op vlak terrein (ook citytrips).

Type A/B wandelschoenen

Stevige wandelschoenen met soepele zool en een halfhoge schacht voor meer enkelsteun. Handig voor minder goede ondergronden, lichte hellingen en stappen met een lichte rugzak. Goede allrounder.

Als gewone wandelaar zul je uit deze twee types wandelschoenen kiezen. De andere types hebben een hogere schacht en zijn bedoeld voor meerdaagse trektochten (met zware rugzak) over heuvelachtig terrein (type B en B/C) en ambitieuze tochten in het hooggebergte (type C en D), waarbij je ook stijgijzers gebruikt. Hoe zwaarder je tocht en hoe ruiger het terrein, hoe stugger de zool en hoe steviger de ondersteuning.

Ademend of waterdicht?

Belangrijk voor je wandelcomfort is het materiaal waaruit je schoenen zijn gemaakt. Denk even na over je prioriteiten: wil je vooral goed ademend of juist heel waterdicht materiaal?

  • Superlichte, ademende schoenen uit katoen of canvas zijn vooral nuttig in de tropen of als je alleen maar op warme, droge zomerdagen wandelt.
  • Leer is stevig en duurzaam, maar ademt minder en is vrij zwaar. Kun je waterdicht maken met speciale wax.
  • In veel wandelschoenen zit GoreTex verwerkt. GoreTex is een waterdicht materiaal dat je voeten toch nog laat ‘ademen’. Een goede optie voor ons klimaat. Toch is dat ademen beperkt: wie snel zweetvoeten heeft of de schoenen op warme zomerdagen draagt, zal GoreTex hinderlijk vinden.
  • Andere synthetische materialen zijn licht en comfortabel, drogen snel, maar zijn niét waterdicht.

Passen en kopen

Goede wandelschoenen koop je in een buitensportzaak die degelijk advies kan geven, reken op een bedrag van 160-200 euro. Outdoorspecialist A.S. Adventure heeft alvast deze tips voor de aankoop:

  • Koop wandelschoenen in de namiddag: je voeten zetten namelijk wat uit in de loop van de dag.
  • Neem de sokken mee die je tijdens wandelingen wilt dragen.
  • Wandelschoenen mogen bij het passen vrij ruim zitten: tussen je langste teen en het uiteinde van de zool moet 1 à 1,5 cm zitten. Je hiel mag echter niet omhoogkomen bij het stappen of door de knieën gaan.
  • Probeer verschillende merken of modellen uit. Wandel met elk paar schoenen rustig rond  en stap zeker eens over de helling met ruige ondergrond die in de winkel staat.
  • Neem na de aankoop de tijd om je schoenen in te lopen tijdens kortere wandelingen voor je je aan langere tochten waagt.
Vorig artikelGetest: Volkswagen ID.3
Volgend artikelGetest: Toyota Yaris