Fietsvakantie

De zomer lonkt. Heb je zin in ontspanning op twee wielen? Ga dan op fietsvakantie! Het kan zo avontuurlijk, sportief, toeristisch of zelfs lui zijn als je maar wilt. Onvergetelijk wordt het sowieso.

Waarom zou ik op fietsvakantie gaan?

Tijdens een fietsvakantie ontdek je de wereld op een compleet andere manier dan wanneer je met de wagen of het vliegtuig zou reizen.

  • Je reist niet door een streek, maar dompelt je er helemaal in onder. Iets bijzonders gezien langs de kant van het pad? Remmen dicht en fotootje maken!
  • Je fietst over onontdekte binnenwegen en ziet onderweg ontzettend veel nieuwe dingen.
  • Fietsen is goed voor je gezondheid en ideaal om je hoofd helemaal leeg te maken.
  • Elke avond kunnen zeggen: ‘kijk wat wij hebben gepresteerd!’ is een enorme boost voor je zelfvertrouwen, en het schept een band tussen jezelf en je eventuele reisgezellen.

Praat eens met een vriend of collega die ooit een fietsreis maakte. De kans is groot dat je nog tientallen andere argumenten (en bijzondere verhalen) te horen krijgt!

Elke dag fietsen, ik kan dat toch niet?

Een fietsvakantie kan een bijna onmogelijke uitdaging lijken. Is mijn conditie wel goed genoeg? Raak ik de weg niet kwijt? En hoe neem ik al mijn bagage mee? Die vragen zijn perfect normaal, maar je kunt ze aanpassen aan je eigen verwachtingen. Je hoeft niet meteen lang en ver weg te fietsen. Vertrek thuis of probeer eerst eens een korte tweedaagse, en de te fietsen dagelijkse afstanden kies je zelf. Je hoeft ook niet meteen een complete uitrusting te kopen. Misschien kan je het één en ander lenen bij vrienden, of je bouwt de uitrusting stuk voor stuk op volgens wat je nodig hebt tijdens je eerstvolgende fietsreis.

Waar heb je zin in?

Op het menu van de fietsvakanties staat eindeloos veel lekkers. Denk eens na hoe je ideale fietsvakantie eruit ziet vooraleer je een route begint te plannen.

  • Wil je onderweg de toerist uithangen – terrasjes! – of een sportieve prestatie leveren?
  • Wil je er even tussenuit of meerdere weken op avontuur?
  • Vertrek je vanuit je eigen kot of wil je eerst naar een startplaats reizen met de wagen, trein, bus, boot of het vliegtuig?

De route

Een fietsvakantie draait zelden enkel om de bestemming. Ook de weg ernaartoe is belangrijk, soms zelfs belangrijker. Denk daarom vooraf goed na over je fietsroute. Ruwweg kun je je op twee manieren laten leiden: door wegwijzers (pijltjes) of een gps te volgen.

1. Bewegwijzerde route

Er liggen enorm veel compleet bewegwijzerde, meerdaagse routes op je te wachten, zowel bij ons als in het buitenland. Het Vlaamse en Nederlandse LF-netwerk (langeafstandsroutes) ondergaat momenteel een grondige make-over. Ze worden geleidelijk vervangen door zogenaamde icoonroutes, met tot de verbeelding sprekende thema’s. De nieuwe routes zullen ook combineerbaar zijn met de knooppuntennetwerken, die je misschien al kent van een daguitstap met de fiets. Ook in Wallonië kun je fietsen langs bewegwijzerde, rustige wegen dankzij het RAVeL-netwerk. Dat is ook zo in onze buurlanden en vermoedelijk ook in het fietsland van je dromen.

Laat je inspireren! visitflanders.com, nederlandfietsland.nl, ravel.wallonie.be, fietsen.groteroutepaden.be

2. Met een kaart of fiets-gps

Pijltjes van een bewegwijzerde route volgen is gemakkelijk, maar misschien loopt er geen route naar je bestemming of wil je gewoon nog dieper het avontuur induiken. Een fietskaart kan je dan uiteraard helpen, maar fietsen met een gps maakt het nog eenvoudiger. Je weet voortdurend waar je bent, hoe ver je nog moet en langs waar je route loopt. Vertrek nooit met een gps die je op voorhand niet hebt geprobeerd: vaak moet je er een beetje mee leren werken.

Je kunt gps-routes van het internet plukken, gratis of betalend, of zelf een route maken met behulp van routeplanners als routeyou.com of komoot.com.

Fietsvakantie

Dagplanning

Eens je een startpunt, bestemming en mooie route hebt, kun je de complete route in dagelijkse etappes indelen. Reken daarbij niet in aantal kilometer, maar in het geschatte aantal uur om de afstand af te leggen. Die tijd is onder andere afhankelijk van het aantal hoogtemeters, het weer, de kwaliteit van het wegoppervlak, het aantal stops, de hoeveelheid bagage en je fysieke conditie. Plan je dagetappes niet te optimistisch als je ontspannen op je overnachtingsplek wilt aankomen. Maak eens een dagtocht om te zien hoe snel jij gemiddeld fietst.

Overnachten

Campings, hotels, B&B’s… Overnachtingen hoeven er tijdens een fietsvakantie niet anders uit te zien dan wanneer je elders op reis zou gaan. Bedenk wel dat je kampeergerief op de fiets moet meenemen. En je zult het best slapen als ook je fiets ergens veilig kan overnachten. Informeer daar op voorhand naar bij je overnachtingsplek.

Voor- en natransport

Je kunt natuurlijk ook eerst met de trein, bus, boot of het vliegtuig naar een plek reizen, om van daaruit je fietsreis te beginnen. Of je fiets mee kan en onder welke voorwaarden hangt af van de maatschappij. De meeste maatschappijen eisen wel een reservering en op sommige hogesnelheidstreinen kan je fiets ook enkel ingepakt in een doos of hoes mee. Dat is ook zo op het vliegtuig. Je kunt een eenvoudige kartonnen doos vragen aan je fietsverkoper. Er bestaan ook koffers voor kwetsbare of dure racefietsen. Veel vakantiefietsers zullen beamen dat je fiets meenemen op het vliegtuig zelden zonder kopzorgen gaat. Het is altijd een beetje duimen dat hij heelhuids van de bagageband rolt, je moet je fiets grotendeels demonteren om hem in de doos te krijgen en dan moet je de doos op je bestemming ook nog ergens kunnen stallen.

Welke fiets?

Je kunt vakantiefietsen met een (sportieve) fiets, een e-bike (denk dan ook aan oplaadpunten onderweg) of zelfs met een racefiets of mountainbike (daarmee ga je sneller, maar kun je veel minder bagage meenemen). Welke fiets je ook verkiest: het is natuurlijk enorm belangrijk dat je er op kunt vertrouwen. Hij wordt je beste compagnon de route of je grootste ergernis. Laat je adviseren om zeker niet in het tweede geval terecht te komen en zorg dat je fiets helemaal op punt staat bij vertrek.

Bagage

Op een fiets kun je niet eindeloos veel bagage meenemen. Integendeel, je zult heel streng moeten selecteren. Fiets je bergop, dan zul je elke kilogram voelen, en sowieso is de ruimte om bagage op je fiets te laden beperkt.

  • Ga voor lichte fietstassen waarin je je bagage efficiënt kunt organiseren.
  • Let bij de aanschaf van je uitrusting op het gewicht.
  • Denk in kledinglagen in plaats van in dikke truien.
  • Kies kleding die snel droogt. Die kun je onderweg of tijdens de nacht laten drogen.
  • Zeg ja tegen alle cruciale bagage en bedenk wat je eventueel ter plekke kunt kopen op het moment dat je het nodig hebt.
  • Drinkflessen kun je meestal onderweg bijvullen.

Je bagage verzamelen is het eenvoudigst wanneer je van hotel naar hotel fietst. Dan heb je grofweg enkel kleding voor alle mogelijke omstandigheden, een reisapotheek met eerste hulp en een noodkit voor fietspech nodig. Wil je kamperen, dan moet je ook nog de tent, een matje, een slaapzak en kookgerief op de fiets krijgen.

Fiets je in koud weer? Voeg dan ook een thermisch reddingsdeken toe aan je EHBO-kit. Neemt niet veel plaats in, maar kan van goudwaarde zijn bij een ongeval of pech onderweg. De noodkit voor je fiets bevat onder andere een reserve binnenband, herstelmateriaal en extra fietsverlichting. Veiligheidsspelden of snelspanners kunnen handig blijken om je MacGuyver-gewijs uit de nood te helpen. Als je onzeker bent over je vaardigheden bij fietspech, dan kun je uitkijken naar een kleine workshop bij een fietshersteller of organisatie als Vakantiefietser vzw.

Fietsvakantie

Wat met de kinderen?

Natuurlijk kunnen je kinderen mee op fietsvakantie. Denk dan wel, nog meer dan je anders zou doen, in functie van hen. Heb je kleine of minder sportieve kinderen? Ga dan voor een micro-avontuur in de buurt. Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan blijven ze enthousiast voor nieuwe, langere fietsvakanties. Het kan ook motiverend zijn om deel te nemen aan een georganiseerde fietsvakantie, waarbij nog andere kinderen meefietsen. En niets belet je om ergens onderweg een dagje te blijven hangen als het er leuk is.

Het meeste leer je van de ervaringen van andere ouders. Laat je bijvoorbeeld inspireren op fietsenmetkinderen.info.

 

Lees ook

Dit zijn de mooiste fietsroutes in Europa

Zo kies je de juiste fietsendrager

Dit zijn de mooiste fietsroutes van Vlaanderen

Vorig artikelWaterpret gegarandeerd: 15 vakantiehuizen mét zwembad
Volgend artikelIk ga op reis en ik neem mee… de vernieuwde VAB-Reisverzekering