Kinderen veilig op de fiets

Het verkeer is een kluwen, zeker als je er met je kinderen door moet. Zo vervoer je hen veilig met de fiets!

Zolang kinderen niet rechtop kunnen zitten, vervoer je hen met een autozitje (Maxi-Cosi) op de bagagedrager, pas daarna met een klassiek fietszitje. “Maar opgelet”, waarschuwt Stef Willems, woordvoerder van het Vias institute, “iemand meenemen op de fiets is alleen toegelaten als de fiets over een ingerichte zitplaats beschikt. Het is dus verboden om iemand zomaar op de bagagedrager te vervoeren. In amazonezit meerijden, met twee benen langs één kant, is helemaal uit den boze.” Eenmaal boven de 25 kilo moeten kleuters op de aanhangfiets of in de aanhangwagen, aangezien de meeste bagagedragers tot dat gewicht beperkt zijn.

“Fietsen met een passagier betekent trouwens ook je rijstijl aanpassen”, voegt Stef daar nog aan toe. “Zowel het evenwicht als het totaalgewicht is immers anders. Je raakt moeilijker hellingen op en je gaat veel sneller in afdalingen, waardoor de remafstanden langer worden.”

Zelf op de fiets? Leer je kinderen de verkeersregels!

Uiteindelijk zullen de juniors zelf op de trappers moeten: eerst samen met de ouders om hen te imiteren, daarna alleen of in groep. “Op dat moment wordt kennis van het verkeersreglement onontbeerlijk”, bevestigt het Vias institute, “gaande van een correct uitgeruste fiets tot aan de specifieke regels toe. Een fietshelm hoort daar natuurlijk ook bij, net zoals reflecterende kledij om goed zichtbaar te zijn. Al is het natuurlijk vooral aan de volwassenen om extra uit te kijken voor de zwakste verkeersdeelnemertjes, of ze nu te voet of per step dan wel per fiets of hoverboard onderweg zijn.

Lees ook

Zo rijd je veilig op een elektrische fiets!

Previous articleVAB-wegenwachters redden en adopteren kat
Next articleWat te doen als je motor slipt?