wintersport in de kerstvakantie ski sneeuw winterFoto: Shutterstock

Wintersporters willen weer massaal op de latten. Dat blijkt uit een enquête die VAB afnam bij 2.000 Vlamingen. Velen zijn zo ongeduldig dat de sneeuwvakantie wordt verschoven van de krokus- naar de kerstvakantie.

Vlamingen die voor de coronapandemie regelmatig op wintersport gingen, willen dat deze winter graag opnieuw doen. Voorheen was de krokusvakantie de populairste periode voor een wintersportvakantie, maar nu zegt 1 op de 3 Vlamingen die op wintersport gaan dit tijdens de kerstvakantie te zullen doen, en nog eens 1 op de 3 zelfs buiten de schoolvakanties. Gezien volgende week de kerstvakantie al start voor heel wat kinderen, zouden het wel eens drie erg drukke weken kunnen worden op de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand. Toch is ook een groot deel van de wintersporters nog niet helemaal zeker of ze nu, volop in de vierde golf, al zouden vertrekken: 68% van de reguliere wintersporters stelt zijn vakantie voorlopig nog even uit.

Frankrijk populair in de kerstvakantie

De meeste Vlamingen die dit winterseizoen gaan skiën, kiezen voor Oostenrijk: 39%. In de kerstvakantie is daarentegen Frankrijk de populairste bestemming. In die periode kiest de skiënde Vlaming voor onze zuiderburen (43%) en slechts 22% van hen voor Oostenrijk. Een mogelijke verklaring is dat je in Frankrijk met een coronapaspoort kunt skiën en dat de coronamaatregelen in Oostenrijk een stuk strenger zijn (2G-beleid, vaccinatiebewijs nog maar 9 maanden geldig, vanaf 3 januari Janssen-vaccin niet meer aanvaard). De coronamaatregelen in de populaire vakantielanden kun je hier nalezen.

Slechts de helft beschikt over winterbanden

Een wintersportvakantie blijft voornamelijk een autovakantie, 7 van de 10 Vlamingen gaan met de wagen naar hun bestemming.  Slechts 1 op de 2 Vlamingen die nu op wintersport gaat vertrekken, geeft aan over winterbanden te beschikken. De helft van hen heeft die bovendien nog niet gemonteerd. 45% is dat wel van plan voor ze vertrekken, 9% geeft echter aan niet van plan te zijn de winterbanden te (laten) monteren om op wintersport te gaan. Aan deze groep raadt VAB aan om zeker sneeuwkettingen mee te nemen en ze op een gemakkelijk bereikbare plaats in de koffer te bewaren. Hoe je die precies moet monteren zie je hier. Wintersporters die naar Frankrijk trekken moeten weten dat het sinds 1 november 2021 in de berggebieden in Frankrijk verplicht is om in de winterperiode (1/11 tem 31/3) op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.

Het belang van een goede annulatieverzekering

Ook op de VAB-Klantenservice worden de medewerkers duidelijk gewaar dat de Vlamingen willen reizen. Zo krijgt men er dagelijks oproepen binnen van Vlamingen die in de kerstvakantie op vakantie willen gaan maar niet zeker zijn over de geldende coronamaatregelen op de bestemming. Een veelgestelde vraag is of dat een corona-gerelateerde ziekte wordt gewaarborgd door de VAB-Reisbijstandpolis en/of door de VAB-Annulatieverzekering. Met een VAB-Annulatieverzekering worden je onkosten alvast terugbetaald als je onverwacht niet kunt vertrekken door een coronabesmetting. Die annulatieverzekering sluit je het best af op het moment dat je je reis boekt of ten laatste 30 dagen voor je vertrek. Zo ben je zeker dat je geen financiële kater oploopt als corona roet in het eten gooit. Wil je helemaal gerust op wintervakantie vertrekken, sluit dan zeker een VAB-Vakantiepakket af, de combinatie van de annulatieverzekering met reisbijstand. Dan komt VAB tussen in de medische kosten bij eender welke ziekte, dus ook bij COVID-19. Wil je er meer over weten? Aarzel niet om onze klantenservice te contacteren via chat, e-mail of telefoon.

 

Lees ook

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Tips om goed voorbereid op wintersportvakantie te vertrekken

Zo kies je de juiste skihelm

Tips op skiongevallen te voorkomen

Vorig artikelZoek je liever cadeautjes in plaats van parking?
Volgend artikelAutoverlichting: ken jij het verschil?