Parijs milieuvignet

Wie in de centra van sommige steden in Frankrijk wil rijden heeft voortaan soms een milieuvignet nodig. Ook voertuigen van toeristen moeten zo’n vignet hebben.

Waarom een milieuvignet in Frankrijk?

Met de invoering van een milieuvignet wil de overheid het aantal voertuigen in steden verminderen en zo de luchtvervuiling verminderen. De milieuzones worden er “zones à faibles émissions” genoemd of kortweg ZFE in het Frans. De zones worden aangeduid met een verkeersbord bij het inrijden van een zone. Om in deze zone te mogen rijden heb je een milieuvignet nodig. Daarnaast bestaan er ook nog de “zones de protection de l’air” of kortweg ZPA. Deze zones zijn veel groter in omvang (meerdere gemeentes of zelfs hele streken), maar gelden enkel bij grote luchtvervuiling. 

Welke soort milieuvignetten zijn er?

Het Crit’Air milieuvignet maakt onderscheid tussen zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt af van het jaartal waarin het voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de euronorm. Niet alle categorieën mogen nog in het centrum rijden. Met verkeersborden wordt aangeven of een bepaalde categorie wordt uitgesloten.

Waar kun je het milieuvignet kopen?

Buitenlandse bestuurders kunnen het vignet aanvragen op www.certificat-air.gouv.fr. Daarvoor heb je een kopie (foto of scan) van je inschrijvingsbewijs nodig. Dat moet in .jpg of .png formaat en mag niet groter zijn dan 400 kB. Het milieuvignet wordt vervolgens opgestuurd naar het adres dat op het inschrijvingsbewijs van het voertuig staat. Het vignet kan er enkel aangekocht worden met een kredietkaart. Wil je liever een ander betaalmiddel gebruiken of het aankoopproces in het Nederlands doorlopen, dan kun je het vignet ook bestellen in de webshop van VAB tegen een meerprijs. Als je het vignet hebt ontvangen, plak je het rechts onderaan aan de binnenkant van je voorruit. Je krijgt na het afronden van de bestelling een bevestiging per mail. Druk deze af en leg die op je dashboard als je je sticker niet tijdig hebt ontvangen.

Riskeer je een boete?

Wie met een foutief of zonder vignet de zone inrijdt op een moment dat een vignet wel verplicht is, krijgt een boete. Het bedrag van de bekeuring hangt af van het type voertuig.

Wanneer geldt het?

De regels hangen af van stad tot stad. De vermelde Euronormen gelden voor personenwagens. Voor vrachtwagens en motorfietsen gelden anderen voorwaarden.

Parijs: Algemeen is het vignet enkel verplicht als je de zone inrijdt tussen 8 uur ‘s morgens en 8 uur ‘s avonds van maandag tot en met vrijdag. Tijdens het weekend (startende vanaf vrijdagavond 8 uur) heb je dus geen vignet nodig om in de zone te mogen rijden. De milieuzone in Parijs omvat het gebied binnen de A86 en een paar gebieden net buiten de A86 (klik hier voor een kaartje). De A86 zelf valt buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2023 mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1 en 2 in de zone rijden. Dieselvoertuigen met Euronorm 4 of minder en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen dan niet meer in de zone rijden.

Reims: Vignet verplicht in het stadscentrum en twee grote toegangswegen (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2023 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Montpellier: Vignet verplicht in het stadscentrum en 10 aangrenzende gemeentes (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 1 of zonder Euronorm mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2023 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 2 niet meer welkom.

Grenoble: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling op alle wegen, snelwegen en autosnelwegen van de 49 gemeentes binnen de metropool van Grenoble. Wanneer het luchtvervuilingsalarm langer dan twee dagen van toepassing is, mogen voertuigen met vignet categorie 4 en 5 niet meer in de zone rijden. Blijft de vervuiling aanhouden, dan kunnen ook voertuigen van categorie 3, 2 en 1 systematisch geweigerd worden.

Lyon: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in de hele stad, inclusief voorstad Villeurbanne (klik hier voor een kaartje). In eerste instantie wordt de snelheid verlaagd. Blijft de vervuiling lange tijd aanhouden, dan mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1, 2 en 3 in de zone rijden. Bij extreme vervuiling wordt ook categorie 3 geweerd. De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Vanaf 1 september 2022 worden dieselwagens met Euronorm 2 of langer permanent gebannen, onafhankelijk van de mate van luchtvervuiling.

Rijsel (Lille): Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in Lille, Lomme, Hellemmes, Séquedin, Lambersart, Saint-André-lez-Lille, Marquette-Lez-Lille, Marcq-en-Baroeul, La Madeleine, Mons-en-Baroeul, Lézennes en Ronchin. Alleen voertuigen met vignet 0, 1, 2 of 3 mogen dan in deze zone rijden. In gevallen van hoge luchtverontreiniging gelden er verkeersbeperkingen, inclusief het centrum van Lille. Enkele doorgaande snelwegen (A25, A22) vallen buiten de zone.

Straatsburg (Strasbourg): Vignet verplicht in de milieuzone die 33 gemeenten omvat. De snelwegen A4 en A35 behoren ook tot de zone. De zone is permanent geworden op 1 januari 2022. Het jaar 2022 is een overgangsjaar, vanaf 2023 mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1, 2, 3 en 4 in de zone rijden. In 2024 is ook categorie 4 verboden en in 2025 categorie 3.

Toulouse: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. In eerste instantie wordt de snelheid verlaagd. Blijft de vervuiling 3 dagen aanhouden, dan mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1, 2 en 3 in de zone rijden. De zone valt binnen de périphérique van Toulouse die gevormd wordt door de snelwegen A61, A62 en A620. Deze snelwegen zelf vallen buiten de zone. Sinds 1 september 2021 is er een ZFE binnen de périphérique. In eerste instantie heeft die geen invloed op personenwagens. Vanaf 2023 zullen enkel nog personenwagens met vignet 0, 1, 2 en 3 in de ZFE mogen rijden, vanaf 2024 is ook categorie 3 verboden.

Valence: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Duurt de vervuiling langer dan twee dagen, dan mogen alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 de zone in. De zone kan het hele departement Drôme beslaan en ook de snelweg A7 kan tot de zone behoren.

Clermont-Ferrand: In eerste instantie wordt de snelheid verlaagd. Blijft de vervuiling lange tijd aanhouden, dan mogen enkel nog wagens met een vignet in de zone rijden. De zone kan het hele departement Puy-de-Dôme beslaan.

Rennes: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 mogen dan de zone binnen de ring van Rennes in.

Marseille: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 mogen dan het stadscentrum van Marseille in.

VAB raadt aan om een vignet aan te schaffen. Het kost niet veel, blijft geldig zo lang je je wagen bezit en zo kom je niet voor verrassingen te staan indien er plots in deze steden een milieu-alarm van kracht is.

Wat met kampeerwagens?

Kampeerwagens die minder dan 3,5 ton wegen worden beschouwd als een toeristische wagen en behoren tot dezelfde categorie als gewone auto’s. Kampeerwagens die 3,5 ton of meer wegen behoren tot dezelfde categorie als vrachtwagens.

Ook voor wie een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft?

Voertuigen met een Europese gehandicaptenkaart moeten een vignet hebben, maar ze mogen de zone toch inrijden ook als hun voertuig niet aan vereisten voldoet.

Tip

Ook geen zin om aan te schuiven aan Franse tolpoortjes? Neem een Bip&Go badge! Vlot door de péage waardoor je minder tijd verliest. Bestel ze hier. Wat als je autopech krijgt in Frankrijk? Met een VAB-Reisbijstand met optie ‘voertuig buitenland’ kun je altijd rekenen op de hulp van VAB!

 

Lees ook

Moet je op je route langs Parijs? Lees dan onze tips om de Boulevard Périphérique te vermijden. De knelpunten die je tegenkomt op de Autoroute de Soleil vind je hier.

Toeristische tips

Ga je binnenkort naar Frankrijk? Doe inspiratie op met deze toeristische tips voor ParijsMarseille, de Ardèche, Valenciennes, Nantes, de Drômede Provence of Lyon.

Vorig artikelAlles over de milieuzones in Italië
Volgend artikelAlles over de milieuzones in Spanje