sneeuwkettingen© Jeroen Peeters

Vertrek je met de auto op wintersportvakantie? Denk dan aan je sneeuwkettingen! Maar hoe leg je die op? We doen het stap voor stap uit de doeken.

In sommige landen is het op bepaalde wegen of steile hellingen verplicht om sneeuwkettingen op je banden te leggen als het wegdek er besneeuwd bij ligt. Ook al heb je winterbanden, met sneeuwkettingen heb je nog meer grip. Zo’n ketting opleggen is geen expertenwerk, maar je moet wel weten hoe je het precies doet. In deze video tonen we hoe je te werk gaat.

Sneeuwkettingen opleggen: 7 handige tips

  • Let erop dat je sneeuwkettingen koopt of huurt die bij de bandenmaat van je wielen passen. Met te kleine of te grote kettingen kun je niks aanvangen.
  • Voer de handeling thuis al een keer uit. Je wilt niet midden in een sneeuwbui of in het donker aan de kant van de weg uitvogelen hoe je die dingen precies rond je band krijgt.
  • Bewaar de kettingen binnen handbereik, bijvoorbeeld in een hoek van je koffer naast de bagage. Niet ónder de bagage, want dan kun je er niet meteen bij wanneer je ze nodig hebt. Ook niet óp de bagage, want dan wordt het koffertje een projectiel bij een aanrijding.
  • Steek een groot stuk plastic in het koffertje van de kettingen. Dat kun je onder je knieën leggen, zodat je er geen natte broek aan overhoudt. Eventueel kun je hiervoor ook de vloermat van je auto gebruiken. Een paar oude werkhandschoenen meenemen kan ook geen kwaad. Zo blijven je handen proper.
  • Heeft je auto plastic wieldeksels, verwijder die dan voor je de sneeuwkettingen oplegt. Zo kunnen de kettingen geen krassen maken op de deksels.
  • De regels voor sneeuwkettingen verschillen van land tot land. Soms geldt er een snelheidsbeperking bij het gebruik van de kettingen, maar ook de fabrikant van de kettingen kan een snelheidslimiet opleggen (die mogelijk lager is). Lees dus aandachtig de voorschriften.
  • Spoel na gebruik de kettingen af met lauw water en laat ze goed drogen voordat je ze weer in de doos steekt.
Vorig artikelVeilig skiën doe je zo
Volgend artikelIn deze landen zijn sneeuwkettingen verplicht