wintersportvakantie

Wie met de auto op wintersportvakantie vertrekt, bereidt zich beter goed voor. Met deze 5 tips kom je veilig aan en kun je snel aan de sneeuwpret beginnen.

1. Kijk evidente zaken toch goed na

  • Werken de ruitenwissers goed?
  • Heb je voldoende sproeivloeistof met antivries?
  • Werkt de autoverlichting? Check de standlichten, de dimlichten, de verlichting achteraan en de drie stoplichten.
  • Zorg dat je een ijskrabber in de auto hebt.
  • Een slotontdooier kan ook van pas komen.
  • Ook een deken en warme drank om je warm te houden bij eventuele file zijn geen overbodige luxe.

2. Oefen sneeuwkettingen opleggen

Sommige bergpassen mag je niet op zonder sneeuwkettingen op je trekkende wielen. Sneeuwkettingen moeten bij je bandenmaat passen. Koop of huur je er, vraag dan een korte demonstratie en oefen zelf thuis al eens een keer. Vergeet geen handschoenen en neem een stuk plastic mee, zo worden je knieën niet nat als je de kettingen in de sneeuw moet opleggen. Ook een zaklamp kan goed van pas komen voor het geval het al donker is. En steek je sneeuwkettingen niet te ver weg. Je zou niet de eerste zijn die de helft van de auto moet uitladen om er aan te kunnen.

 

 

3. Zorg voor winterbanden en de juiste bandenspanning

In bijna alle wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Controleer ook de bandenspanning. Bij een te lage spanning verliezen winterbanden hun veiligheidsvoordeel. De kans op slippen wordt groter, je banden slijten sneller en je verbruikt meer. Het is aan te raden om tijdens de wintermaanden de bandenspanning met 0,2 bar te verhogen. Rijden in winterse omstandigheden vraagt ook om een aangepast rijgedrag.

4. Neem regelmatig een pauze

Wie op vakantie gaat, wil natuurlijk snel op zijn bestemming zijn, maar het is belangrijk om regelmatig een pauze te nemen. Strek minstens elke twee uur de benen en drink regelmatig water.

5. Denk aan je vignet

In Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse binnensteden is een vignet of milieusticker nodig. Kijk goed na of je ze nodig hebt en koop ze op voorhand om wachttijden aan de grens te vermijden of geen tijd te verliezen bij het zoeken naar een verkooppunt. De vignetten kun je online kopen bij VAB.

 

Tip: denk aan je VAB-Reisbijstand!

Met VAB-Reisbijstand geniet je tijdens al je reizen van wereldwijde personenbijstand. Een gebroken been op de piste? Een slippertje op die bochtige bergpas? VAB neemt al je zorgen weg. Kies de formule die het best bij je past.

Vorig artikelZo rijd en tank je met een auto op waterstof
Volgend artikel15 tips om duurzaam te reizen