Valencia

In Valencia kun je een boeiend stadscentrum combineren met zon en strand. Gekruid met architectuur en gastronomie biedt het ongeveer dezelfde troeven als Barcelona, maar dan iets gemoedelijker.

Dag 1

10u – Het oude centrum induiken

Het oude centrum van Valencia is op veel plaatsen verkeersvrij gemaakt, waardoor het er aangenamer toeven is dan vroeger. Zo kun je ongestoord de pareltjes van de stad ontdekken, zoals de Llotja de la Seda, de oude zijdebeurs. De gotische hallen zijn imponerend. De architect wilde ten tijde van de strenge moraal een beetje choqueren en dus hebben de gevelbeeldjes al eens een bloot achterwerk en staan de waterspuwers ook niet altijd in katholieke poses. Wandel verder langs de Plaça de l’Ajuntament met z’n prachtige gevels, zoals het oude postgebouw en het stadhuis. Sla ook het Estació Nord niet over. Het treinstation ligt in het zuiden, maar werd genoemd naar de bouwheer. De wachtzaal rechts in de inkomhal is een art-nouveaupareltje. Eén van de bekendste bouwwerken is de kathedraal, met z’n weelderig gedecoreerd koor. De aanleunende toren kun je apart bezoeken en vraagt met 207 trappen wel een kleine inspanning. Het oude centrum kun je op eigen houtje bezoeken of aansluiten bij een wandeling van gids Annick, een Vlaamse die ondertussen al meer dan twintig jaar in Valencia woont.

13u – Échte tapas

Tapas kun je overal eten, maar je hebt tapas en Tapas. Die met een hoofdletter serveren ze bij Casa Montaña. Deze zaak in de oude vissersbuurt begon in 1836 als een winkel waar je wijn en olijfolie uit vat kocht. Die grote vaten staan er trouwens nog steeds, wat ervoor zorgt dat je hier smikkelt in een authentiek kader. De gerechten zijn overheerlijk, maar dat is algemeen geweten dus reserveren is een must.

15u – Tenen in het zand

Even met de tenen in het zand, genieten van wat zonnestralen of gewoon flaneren langs de kust? Valencia heeft een brede lap strand waarop je tot diep in de herfst kunt niksen. Het strand is zo groot dat het nooit aanvoelt alsof je als sardines op mekaar zit.

16u30 – De tuin van Valencia

Vroeger liep de Turia dwars door Valencia. Na een catastrofale overstroming in 1957 waarbij tientallen doden vielen werd beslist om de rivier om te leiden en de originele rivierbedding droog te leggen. Het plan was om er een grote snelweg aan te leggen, maar daar staken de bewoners een stokje voor. Zij wilden een groot park werd en zo geschiedde. Nu kun je negen kilometer lang ongehinderd genieten van bomen en planten in alle soorten en maten. Veel Valencianen die in een appartement wonen aanzien dit als hun tuin en gebruiken Jardí del Túria om te rusten of te sporten.

18u – Spaanse meesters

Het Museu de Belles Arts blijft lang open, waardoor je er vlak voor het eten nog even kunt binnenwippen. Bovendien is het gratis toegankelijk. Met z’n grote, blauwe, blinkende koepel valt het gebouw meteen op als je door het Túria-park loopt. Binnenin zie je vooral werken van Spaanse grootmeesters als Goya en Velázquez.

20u – Lekker eten voor een prikje

Bij Tagomago dineer je voor een prikje. Uit een vast menu kies je een voor-,  hoofdgerecht en dessert voor 16 euro op weekdagen en 21 euro in het weekend.

Dag 2

9u – Verser dan vers

De Mercado Central is een immense overdekte markt die qua grootte alleen moet wedijveren met de Grote Markthal in Boedapest. Maar liefst 300 standjes met verse vis, hammen en groenten en fruit waarvan een groot deel gekweekt wordt in La Huerta, een vruchtbaar gebied dat net buiten Valencia ligt. Je kunt vanuit de stad ook makkelijk naar deze streek fietsen. Er loopt een fietspad dwars door de velden waar appelsienen, artisjokken en meloenen groeien.

10u30 – Met de fiets op verkenning

Fiets zuidwaarts naar natuurpark Albufera met z’n eindeloze rijstvelden en uitgestrekt zoetwatermeer. Bij The Easy Way huur je een fiets voor een dag en krijg je een duidelijke routekaart. Je vertrekt langs de kust en stapt daarna met de fiets aan boord van een bootje waarin je langs rijstvelden dobbert. Eenmaal weer aan land fiets je terug naar de stad om onderweg in één van de restaurants een schotel paella te eten, een écht Valenciaans gerecht.

15u – Puur architectuur

Eén van de meest opmerkelijke delen van Valencia is de Ciudad de las Artes y las Ciencias, een aaneenschakeling van indrukwekkende gebouwen van de hand van Valencia’s bekendste architect: Santiago Calatrava. Dit gigantische project bevat een ronduit fascinerend operagebouw, IMAX bioscoop, wetenschapsmuseum en tuin en betekende bijna het failliet van de stad. Heel wat inwoners hebben er dan ook een haat-liefdeverhouding mee. Hoe je het ook draait of keert, dit impressionante project heeft Valencia op de kaart gezet en lokt veel bezoekers. 

16u – Onder water

L’Oceanografic, Europa’s grootste aquarium, ligt bij de Ciuadad de las Artes y las Ciencias maar is het enige gebouw dat niet werd ontworpen door Calatrava. Je wandelt er in onderwatertunnels tussen haaien en andere fraaie vissen en zeebewoners. Zeker doen met kinderen, maar ook als volwassene een leuke ervaring.

19u30 – Lekker afsluiten

Naast de grote markthal heeft Valencia ook een paar kleinere exemplaren, zoals de Mercado de Colon. Hier huizen een paar fijne restaurants, zoals Mi Cub waar je op een overdekt terras tapas deelt of het Ma Khin Café met een heerlijke Aziatische keuken.

 

Valencia praktisch

Erheen Verschillende maatschappijen vliegen rechtstreeks naar Valencia vanuit Zaventem, Charleroi of Eindhoven.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het moderne Dimar Hotel met ruime kamers vlak bij het Túria-park en heel wat busverbindingen voor de deur.

Ter plaatse Valencia heeft een uitgebreid netwerk van bussen en enkele metro- en tramlijnen. Door het vlakke karakter van de stad kun je je ook zonder problemen verplaatsen met de deelfietsen van Valenbisi. (Thuis al registreren maakt het proces ter plaatse eenvoudiger). Met de Valencia Tourist Card mag je ongelimiteerd het openbaar vervoer gebruiken en krijg je gratis toegang of korting op heel wat bezienswaardigheden.

Toeristische informatie visitvalencia.com/nl

Goed verzekerd Met de jaarformule VAB-Reisverzekering kun je op elke trip rekenen op medische bijstand, en dat vanaf 99 euro voor reizen binnen heel geografisch Europa. vab.be

Vorig artikelVAB bracht auto vermiste wandelaar weer terug: “Dankzij VAB héél grote zorg minder”
Volgend artikelRoadtrip door Turkije: van Antalya naar Cappadocië