GaliciëPixabay

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje en is de groenste regio van het schiereiland. Wij doorkruisten de voor velen onbekende streek langs de ruige kust. 

Santiago de Compostela: het hoogtepunt van Galicië

Santiago de Compostela is de hoofdstad van Galicië én wereldwijd één van de drie belangrijkste christelijke pelgrimsoorden. Je slentert er door middeleeuwse straatjes, proeft de Galicische keuken in oude barretjes en restaurants, shopt religieuze voorwerpen souvenirwinkels en aanschouwt de majestueuze torens van de kathedraal. De historische binnenstad is autovrij en zowat alle bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Op de Plaza de Obradoiro, het centrale plein van de stad, arriveren dagelijks pelgrims. Helemaal in het midden ligt ‘kilometer 0’, het exacte eindpunt van de camino de Santiago. De stad is overigens de trotse bezitter van een vijfhonderd jaar oude universiteit. Doe zeker ook de Mercado de Abastos aan, een druk bezochte overdekte markt waar je zeevruchten, vis, kaas, vlees, groenten en bloemen kunt kopen. Voor rust, een ontspannen wandeling en het mooiste uitzicht over de stad en kathedraal ben je op de juiste plek in het stadspark Alameda, met vijvers, fonteinen en verfrissend groen.

 

A Coruña

A Coruña ligt bij een kronkelige landtong langs de kust en is de meest noordwestelijke stad van het Iberisch schiereiland. Het lijkt alsof de wereld hier stopt. Geen verrassing dus dat A Coruña een belangrijke havenstad is. De indrukwekkende kranen en containerboten zie je vanuit het centrum. Het meest spectaculaire gebouw is de Torre de Hercules op de landtong, de oudste nog functionerende Romeinse vuurtoren ter wereld. Vanaf de toren kijk je uit over een beeldenpark en een prachtige windroos van mozaïek.

In het oude centrum is het heerlijk uitwaaien langs de kilometerslange boulevard. Je hebt een mooi uitzicht op de maritieme activiteiten en er zijn onderweg barretjes legio om dorstigen te laven. Opmerkelijk aan de gebouwen zijn de galerías, een uitbouw van erkerramen met witte kozijnen op de bovenste etage als bescherming tegen winterkoude. Voor een terrasje of tapasbar moet je aan de Plaza de María Pita zijn.

 

Costa da Morte

De zogenaamde Dodenkust ligt in de uiterste hoek van Galicië, begint net onder La Coruña en eindigt in het zuiden bij Finisterra. De wilde oceaan beukt hier genadeloos uit zowel het westen als het noorden op de rotsachtige kust. In de loop der tijden zijn hier massa’s schepen vergaan op de puntige kapen of in de ruige zee. Zo verging vlak bij het pittoreske vissersdorpje Camariñas in 1890 het Engelse schip Serpent, waarbij honderden bemanningsleden verdronken. Ze werden begraven op het Cementerio de los Ingleses, de Engelse begraafplaats, in het licht van de vlakbij gelegen vuurtoren van Cabo Vilán.

Wat zuidelijker ligt Muxía, weer zo’n onooglijk vissersnest. Opmerkelijk hier is het kerkje Santuario de la Virgen de la Barca, gebouwd ter ere van de patroonheilige van de vissers, met een barokinterieur opgeluisterd met miniatuurboten. Vlakbij zie je een monument ter herdenking aan de grote scheepsramp in 2002 met de olietanker Prestige, waarbij duizenden liters olie in de oceaan terecht kwamen. Een prachtige plaats om het wrede natuurgeweld van de oceaan te bewonderen.

Finisterra: het einde van de wereld

In Finisterra hangt een caminosfeertje, maar dan van de pelgrimage die start in Santiago en hier zijn eindpunt heeft. Sommige pelgrims hangen hier hun schoenen aan een gedenkpaal en verbranden hun reiskleding als symbool van hun gezuiverd leven, want onderweg hebben ze al hun zonden achtergelaten. Op de hooggelegen kaap van Finisterra ligt de plaatselijke vuurtoren, en vanaf de rotsen kun je de mooiste zonsondergang zien. Je bent hier namelijk op het meest westelijke punt van het Europese vasteland.

 

Albariñowijn: wit, fris en sprankelend

In het zuidwesten van Galicië boren rías, lange inhammen van de zee, zich landinwaarts en een reeks eilandjes fungeert als buffer voor de woeste oceaan. Ook hier draait alles rond het zeeleven, de visserij, de handel en het toerisme. De uitgestrekte, witte stranden trekken vooral Spaanse toeristen aan. De temperatuur is milder dan in het noorden. Op gastronomisch gebied kom je hier helemaal aan je trekken met vis- en schaaldieren. De lokale witte wijn van albariñodruiven is niet te versmaden. Bakermat van die wijn is het stadje Cambados, begiftigd met omringende wijngaarden, stranden, bossen en heel wat bodegas en wijnwinkels. Wijnteelt en visserij brachten hier rijkdom en dat zie je ook aan de pazos, prachtige Galicische herenhuizen. De Plaza de Fefiñáns is het grootste plein van het stadje. In het palacio met dezelfde naam bevindt zich één van de oudste wijnhuizen van de stad. Dit is dé plaats voor een glaasje albariño in het lommer van de bomen. Bars en restaurants zijn er in overvloed in de omliggende, smalle straatjes.

Parelwitte stranden

Isla de Arousa is een klein eiland, verbonden met het vasteland door een kilometerslange brug, met in het zuiden een beschermd natuurpark met kleine parelwitte stranden, blijkbaar onontdekt door het massatoerisme. Wat meer zuidwaarts kan je heerlijk vertoeven aan het kilometerslange strand van La Lanzada, gelegen in een beschermd duingebied wars van elke hoogbouw.

 

Pontevedra

Pontevedra ligt aan de camino portugués, de pelgrimsroute die vanuit Portugal naar Santiago leidt. Grote delen van de levendige binnenstad zijn autovrij, zodat je het historische centrum ontspannen kunt verkennen. Het is een stad van kunst en geschiedenis, straten en pleinen vol leven, kleurrijke winkeltjes en terrassen met ambiance tot laat in de avond. Hier en daar stuit je op beelden gewijd aan belangrijke personages uit de plaatselijke geschiedenis, zoals Christoffel Columbus of schrijver Valle-Inclán. Bewonder de zeven bruggen over de rivier Lérez, die verder uitmondt in de ría de Pontevedra. Of wandel vanaf de centrale Plaza de España langs de ruïnes van het 14de-eeuwse Santo Domingo-klooster richting de Iglesia de la Peregrina, maagd van de pelgrims. Het is een apart kerkgebouw in de vorm van een Sint Jacobsschelp. In de bovenste gevel zie je de beelden van Santiago, Jozef en de maagd afgebeeld, de drie heiligen die je op je tocht naar Santiago beschermen.

Galicië praktisch

Erheen

Zowel Vueling als Iberia vliegen regelmatig vanuit Zaventem op Santiago de Compostella, maar zeker niet altijd rechtstreeks (tussenstop in Madrid).

Beste reisperiode

Galicië is de meest regenachtige streek van Spanje, maar in de zomer kan het er in het binnenland ook erg warm worden. Het klimaat is wisselvallig, de lente- en zomermaanden zijn ideaal om de regio te bezoeken, maar weet dat een bui altijd tot de mogelijkheden behoort.

Goed verzekerd

Reis het hele jaar door zorgeloos met een VAB-Reisverzekering.

Tip

Plan je een rondrit door Galicië? Tanken doe je voordelig met de VAB-Tankkaart van Esso, gratis als je klant bent van VAB.

Vorig artikelParijs verbiedt elektrische deelsteps
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2024: deelnemers categorie tot € 25.000