BaskenlandWim Kempenaers

Interessante steden, een kust met grillige rotsen en zandstranden, natuurgebieden in een heuvelachtig binnenland: welkom in het Baskenland! Dit vonden wij de mooiste stops op onze roadtrip.

Het indrukwekkende Guggenheim Museum

Aan de Nervión, de rivier die dwars door Bilbao stroomt, ligt het fenomenale Guggenheim Museum. Het iconische gebouw doet denken aan een groot schip, varend op zee. De architect wilde een hommage brengen aan de lange visserstraditie van Bilbao. De buitenkant is bedekt met schubvormige titanium platen. Het glanzende oppervlak, dat glimt in de zon, wekt de illusie van visschubben. Voor het gebouw poseert een 12 meter hoge puppy, helemaal opgetrokken uit kleurige bloemen. Aan de andere kant staat Maman, een gigantische bronzen spin van wel 9 meter hoog.

Tip: In Bilbao geldt over het hele territorium een snelheidsbeperking van 30 km/u. Je ontdekt er alle hoogtepunten veilig met de fiets. Wij fietsten langs het neobarokke stadhuis, het Teatro Arriaga, het historische centrum met de Santiago-kathedraal, de Zubizuri-voetgangersbrug en

 

Oversteken in een gondel

De rivier Nervión mondt zo’n 12 km ten noorden van Bilbao uit in de Golf van Biskaje. Daar verbindt de metalen Vizcaya-brug uit het einde van de 19de eeuw de beide oevers zonder de scheepvaart te hinderen. In die tijd was het een technisch hoogstandje: via een zweefconstructie worden voertuigen en voetgangers in een gondel overgebracht naar de overkant. De ontwerper was Alberto Palacio, de leerling van een zekere meneer Eiffel.

 

Kom dat zien: unieke collectie van Rolls Royce

Op zo’n 30 km van Bilbao ligt Galdames. Zakenman en verzamelaar Miguel de la Via liet aldaar het oude fort Torre Loizaga restaureren om zijn unieke collectie van 45 Rolls Royce-auto’s te huisvesten. Je vergaapt je er aan de Phantom- en Silver Ghost-serie uit de jaren 20 en 30, en aan een reeks andere exclusieve modellen. Die fenomenale collectie werd aangevuld met een dertigtal auto’s van andere prestigieuze merken, die allemaal in perfecte staat worden gehouden. Enkel open op zon- en feestdagen.

 

Dragonstone

In Gaztelugtatxe zie je een van de indrukwekkendste landschappen van deze woeste kust. De enorme rots met de onuitspreekbare naam ligt voor de kust van Biskaje en is met een stenen brug verbonden met het vasteland. De brug gaat over in een smal pad dat zigzagt tot een kapel aan de top. De site is vooral bekend geworden als Dragonstone, het kasteel van Daenerys Targaryen in ‘Game of Thrones’.

 

Uniek natuurgebied

Urdaibai is een gigantisch natuurgebied waar het zoete water van de rivieren zich mengt met het zoute van de zee. Zandbanken en bergen komen hier samen aan een kustlijn van stranden en kliffen. In het reservaat bezoek je Bermeo, in de middeleeuwen vooral bekend door de walvisvangst. Mundaka is dan weer wereldberoemd bij surfers om de hoge golven. Landinwaarts geniet je van het prachtige uitzicht op de Mundakako Itsasadarra-rivier, die zich door het gebied naar zee slingert. Bij eb kun je bijna naar de overkant wandelen.

 

Kaas en cider in het binnenland

In Segura wordt de Idiazabal-kaas op ambachtelijke wijze bereid, met rauwe melk van Latxas-schapen, een plaatselijk ras. De harde, smeuïge kaas heeft een aangename, licht rokerige smaak. Je proeft hem het best met een glaasje sagardao, een licht alcoholische appelcider die van een meter hoogte wordt ingeschonken. De kaasboer doet dat volgens de regels van de kunst: met rechte rug, gestrekte arm en een ernstige gelaatsuitdrukking, zonder een druppel te morsen.

 

Prehistorisch landschap

Bij Zumaia rollen flysch-formaties in zee. Dat zijn sedimentaire kalksteen- en mergellagen die al miljoenen jaren door het zeewater zijn geërodeerd. Aan de voet van de steile kliffen zie je het prachtige Itzurun-strand, ingeklemd tussen vervaarlijke hellingen, met rotslagen van verschillende gesteenten. Het lijkt wel een prehistorisch landschap.

 

San Sebastián

Koningin María Christina koos de majestueuze badstad uit als zomerverblijfplaats, en in haar kielzog volgde de Spaanse aristocratie. San Sebastián groeide snel. Er werden vele gebouwen in art-nouveaustijl opgetrokken. Over de Urumea-rivier liggen verschillende bruggen. De Puente de María Cristina is met zijn elementen van belle époque-architectuur misschien wel de mooiste. De grootste troef van San Sebastián is de uitgestrekte baai La Concha, met een elegante promenade.

 

Pintxo’s eten

Deze kleine hapjes op een stuk stokbrood met een prikker erin zijn groter dan tapa’s en vaak luxueuze miniatuurgerechtjes met onder andere gerookte forel, pata negra en manchego. Je vindt ze overal in het Baskenland, maar vooral San Sebastián is beroemd om de pincho’s. In lokale bars geniet je er voor een paar euro van met een glaasje witte wijn of een biertje erbij. Heerlijk!

 

Vitoria: hoofdstad van het Baskenland

De hoofdstad van het Baskenland is Vitoria – Gazteiz in het Baskisch – en ligt in het binnenland. De stad werd gesticht op een heuvel. Door het netwerk van smalle, steile steegjes in het hogergelegen historische centrum waan je je in de middeleeuwen. Voor minder mobiele mensen zijn er op de steilste plekken roltrappen aangelegd. Vitoria heeft twee kathedralen, waarvan de grootste onafgewerkt bleef door geldgebrek.

 

Spaanse topwijn

Laguardia, in het uiterste zuiden van Baskenland, is de hoofdstad van het wijngebied La Rioja Álavesa, één van de beste Spaanse wijnen, met een goede balans tussen fruitige aroma’s en tannines. Het autovrije middeleeuwse stadje wordt omsloten door 13de-eeuwse muren, met verschillende torens en vijf toegangspoorten. Vanaf de zestiende eeuw brak een welvarende periode aan, vooral door de wijnhandel. Rond deze tijd werden de cuevas of wijnkelders gebouwd, zodat onder de stad een netwerk van tunnels ontstond waar de vaten werden opgeslagen. We bezochten Bodega El Fabulista.

Baskenland praktisch

Erheen

Brussels Airlines vliegt vanuit Zaventem rechtstreeks naar Bilbao.

Overnachten

Wij verbleven in het Catalonia Gran Via Hotel in Bilbao, hotel Silken Palacio Uribarren in Lekeitio, het Arima Hotel in San Sebastián en het Eguren Ugarte Hotel in Laguardia.

VAB-Reisverzekering

Met een reisverzekering voor Europa ga je zorgeloos op roadtrip.

Vorig artikelBeleef een gouden adventstijd in Rijnland-Palts
Volgend artikelOntdek de verborgen schoonheid van het Scheldeland