TurkijeJonathan Ramael

Vakantie in Turkije start veelal bij een all-inhotel met het strand voor de deur en overdadige buffetten om van te smullen. Trek je echter het binnenland in, dan valt daar een heel ander Turkije te ontdekken. Zet deze vijf verrassende locaties zeker op je lijstje!

1. Wandel door de ruïnes van het antieke Perge

Antalya is een aangename stad met een mooi opgesmukt historisch centrum, maar de kers op de taart ligt een paar kilometer verder: de ruïnes van het antieke Perge. Oorspronkelijk gesticht door de Grieken, ingenomen door de Perzen en heroverd door Alexander De Grote, stammen de meeste overblijfselen die je er nu nog kan bewonderen uit de tijd van de Romeinen. Perge was een belangrijke handelsstad. Het meest in het oog springende gebouw is het theater, dat ook vandaag nog indrukwekkend is. Hier konden meer dan 11.000 toeschouwers voorstellingen bijwonen en gladiatoren zien vechten. Ook de badhuizen moeten een buitengewoon complex gevormd hebben, en over de hele centrale as van de stad liep een getrapt waterkanaal. Perge was een uitgestrekte stad die naar Romeinse traditie methodisch in elkaar zat. Het resultaat is een geweldige site om tijdens je vakantie wat geschiedenis op te snuiven. Hier en daar sta je letterlijk op de originele mozaïeken. En het is er nog behoorlijk rustig ook.

 

2. Konya, de meest religieuze stad van Turkije

Wie van Antalya naar Cappadocië rijdt, heeft ongeveer zes uur bus of auto voor de boeg. Gelukkig vallen er her en der ook interessante stops te maken. In Konya bijvoorbeeld, één van de grote religieuze centra van Turkije, en mede daardoor ook de enige stad die zo goed als drooggelegd werd. Desalniettemin is het een waardevolle plek om even de benen te strekken. Bezoek er het Mevlana Museum, een bedevaartsoord en mausoleum waar ook een kleine moskee aan vasthangt. Mevlana was een voorname islamitische filosoof en de oprichter van de orde van de dansende derwisjen. Dat zijn geestelijken in witte rokken die toertjes om hun as draaien om tot een vorm van verlichting te komen. Onder Atatürk werd de orde verboden; ondertussen zijn de dansjes weer toegelaten, maar dan meer in een culturele dan religieuze context. Het museum zelf is een pareltje, met fantastisch versierde interieurs en een mooie marmeren binnenplaats.

 

3. De buitenaardse rotsdorpen van Cappadocië

Vanuit Konya is het nog een drietal uur rijden vooraleer je in het grillige landschap van Cappadocië terechtkomt, vol door wind en water uitgeslepen rotspartijen in de vreemdste vormen. In veel van die rotsen werden eeuwen geleden hele nederzettingen uitgehakt, en een deel daarvan kan je nog steeds bezoeken. Een aantal ziet er ronduit buitenaards uit, en zijn populaire attracties. Het Goreme Openluchtmuseum is veruit het drukst. Hier werd tussen de vierde en twaalfde eeuw een hoop kleine kerkjes uit de tufsteen gehakt. Daarin woonden vroeger christelijke monniken, die overleefden van de giften die de plaatselijke bevolking voor hen achterliet. Wat ons betreft de mooiste site – en vreemd genoeg ook de minst bezochte – is het Zelve Openluchtmuseum. Dat is vergelijkbaar met dat van Goreme, maar dan wat uitgestrekter. De uitzichten zijn hier veel indrukwekkender, en tijdens ons bezoek liep er zo goed als geen volk rond. Heerlijk.

 

4. Ga ondergronds in Kaymakli

Een andere interessante en populaire stop is de ondergrondse stad van Kaymakli – zij het dan niet voor mensen met claustrofobie. Hier kon men in tijden van nood – tijdens invallen van de Arabieren bijvoorbeeld – tot vijfduizend mensen veilig in onderbrengen. De ruimtes werden dan afgesloten door zware molenstenen die enkel van binnenuit weer in beweging konden worden gerold. Een mierennest voor mensen dus, maar wel eentje met stallen, wijnkelders, keukens en leef- en slaapzalen. Hierin afdalen en je door de nauwe gangetjes wringen is een belevenis op zich. Pas wel op voor je hoofd; de oude Turken waren niet van de grootsten.

5. De lucht in

Cappadocië staat natuurlijk vooral bekend om z’n heteluchtballonnen. Op het internet staan talloze foto’s van een onwerelds landschap waarboven honderden ballonnen zweven. Het is dé activiteit bij uitstek, maar wie wil opstijgen, moet er wel iets voor over hebben. Ten eerste moet je er – vooral in de zomer – ontiegelijk vroeg voor opstaan. De ballonnen stijgen immers voor zonsopgang op, zodat je aan de horizon de eerste gouden stralen ziet priemen. Het opstijgen is ook weersafhankelijk. Wie pech heeft, staat dus voor niets op en kan de volgende dag (gratis) terugkomen. Ten slotte is het hele gebeuren niet goedkoop en duurt de vlucht nog geen uur. Wie daar allemaal geen probleem mee heeft, gaat een onvergetelijke ervaring tegemoet. Een ballonvlucht op zich is al magisch, laat staan met een honderdvijftigtal anderen om je heen en boven één van de meest fantastische landschappen die je ooit zult aanschouwen.

 

Praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog rechtstreeks van Zaventem naar Antalya met Corendon. Corendon biedt een hoop kant-en-klare reisformules aan voor Turkije, waaronder ook de combinatietrip Antalya-Cappadocië die hier beschreven staat. Een reis van 8 dagen en 7 nachten boek je al vanaf € 499 p.p., met een optioneel excursiepakket waarvoor je bijbetaalt.

Overnachten Wij verbleven in het Alba Resort en Aska Lara Resort & Spa in Antalya (via corendon.be) en in het Mustafa Cappadocia Resort.

Munteenheid Turkse lira

Roaming Vergeet niet om je mobiele data uit te schakelen.

Tijdzone UTC + 3 (+1u in de zomer, +2u in de winter)

Documenten Je hebt geen visum nodig voor Turkije.

Vorig artikel48u in veelzijdig Valencia
Volgend artikel6 onontdekte parels in het populaire Slovenië