MenorcaCala Macarelleta © Sofie Roth
Cala Macarelleta

“Geniet van Mallorca!”, krijgen we voor vertrek vaak te horen. “Bedankt, maar we gaan naar Menorca.” Het minst gekende eiland van de Balearen is dan ook een stuk minder toeristisch dan Ibiza en Mallorca, maar hoeft zeker niet onder te doen voor die kleppers. Wij ervoeren Menorca als de ideale bestemming voor wie schoonheid én rust zoekt.

Dag 1

9u – De hoofdstad

Mahon, of Maó, werd grootgemaakt door de Britten, die hier in de 18de eeuw arriveerden uit interesse voor de kilometerslange natuurlijke haven. Dat verklaart meteen waarom je in Menorca’s hoofdstad eerder statige herenhuizen tegenkomt en het geheel iets minder Spaans aanvoelt dan in Ciutadella, de andere stad op het eiland. Maó werd gebouwd op een rots. Wie minder goed te been is, neemt in de haven de glazen lift naar het hogergelegen centrum.

 

13u – Farm-to-table

Een oude boerderij werd omgetoverd tot luxehotel en restaurant met een farm-to-table aanpak. Groenten en fruit haalt de chef van Son Blanc Farmhouse uit het omliggende landgoed, dat nieuw leven werd ingeblazen. Vlees, vis en zuivel worden aangekocht bij lokale boeren. Een prachtige plek om urenlang te vertoeven.

 

16u – Hoogste punt

Menorca is minder bergachtig dan z’n zustereilanden. Met 358 meter is Monte Toro dan ook het hoogste punt. Je kijkt er uit over het hele eiland, en dan vooral over de baai van Fornells. Op de top ligt een klein klooster.

 

17u – Vissersdorp

Fornells is een vissersdorp pur sang. Je tuurt er naar de bootjes die de baai in en uit varen en eet er verse vis in één van de gezellige restaurants. Hier krijg je een klassiek beeld uit Menorca voorgeschoteld: witgekalkte huizen met donkergroene luiken en deuren.

 

19u30 – Dineren op topniveau

Voor een restaurantervaring op topniveau moet je bij Torralbenc zijn. Een luxehotel by day en een voor iedereen toegankelijk restaurant by night. Je kiest van de kaart of vertrouwt op de keuze van de chef. Het domein maakt z’n eigen wijnen en die zijn absoluut voortreffelijk.

Logeertip!

Luxueuze agrotoerisme

Hotel Rural Binigaus Vell is agrotoerisme op z’n best. Decennialang werd op deze boerderij melk geproduceerd voor de lokale Mahón-kaas. De volgende generatie maakte er een viersterrenhotel van met 27 kamers, een verkoelend buitenzwembad en rustgevende tuin met indrukwekkende cactussen en olijfbomen. Je ontbijt of dineert er heerlijk onder de pijnbomen. Liefhebbers boeken aan de receptie ongeacht hun ervaring een ritje te paard.

Dag 2

10u – De mooiste baai

Om de mooiste stranden te bereiken, moet je soms wat moeite doen. Dat geldt ook voor Cala Macarelleta, publiekslieveling van Menorca. Vanaf de parking wandel je een kwartiertje tot het grotere strand Cala Macarella, om van daaruit je tocht verder te zetten over een rotsachtig pad langs het water tot aan de kleinere baai. Tip: kom zo vroeg mogelijk, anders is de parking volzet. In de zomermaanden rijdt er een shuttlebus vanuit Ciutadella.

Langeafstandspad De Camí de Cavalls, of ‘paardenweg’, is een historisch wandelpad van 185 kilometer langs de kust dat werd opgedeeld in 20 etappes. Je gebruikt de GR 223 ook weleens om een afgelegen strand te bereiken.

 

13u30 – Lunchen met zeezicht

Net buiten Ciutadella doet Coral je wegdromen bij een ongegeneerd zeezicht. De selectie van signatuurgerechten, met voornamelijk lokale seizoensproducten, wordt bereid op de grill, die voor de karakteristieke smaak zorgt. Het restaurant beschikt over voldoende loungehoeken om in weg te zakken met een cocktail.

 

16u – De oudste stad

In het historische centrum van Ciutadella merk je meteen dat deze voormalige hoofdstad verder teruggaat in de geschiedenis dan Mahon. Het waren de Moren die hier tussen de 10de en 14de eeuw de plak zwaaiden en de kleine haven kundig gebruikten. Later namen de Spanjaarden het over – de moskee werd een kerk en vervolgens een kathedraal – en vestigde de aristocratie zich hier. Je kuiert door smalle kasseistraten, kijkt op naar oude kloosters en kerken, kiest één van de vele restaurants in de gezellige haven en waant je een oude visser in de steegjes ernaast.

Handgemaakt souvenir Een paar avarcas menorquinas gaat een leven mee. De lederen sandalen worden al eeuwenlang op het eiland gemaakt en zijn ondertussen wereldwijd gekend.

 

19u30 – Instaproof restaurant

In de mooie baai van Cala Morell wacht Ivette Beach Club. Genesteld op de rotswand en volledig witgekalkt. Zeer fotogeniek dus, en dé place to be voor een Insta-foto. Verwacht geen hoogstaande keuken, wel een toegankelijk menu dat iedereen aanspreekt én een zitje op de eerste rij voor de zonsondergang.

 

21u30 – Spectaculaire zonsondergang

Pont d’en Gil is een uniek spektakel. Een kaal en oneffen landschap van kalksteen brengt je tot aan een langwerpige rotsformatie met een natuurlijke boog in zee. Als een poort naar het oneindige. Een populaire plek bij zonsondergang.

 

Dag 3

9u – Kunstig eiland

Het ‘koningseiland’ Illa del Rei in de haven van Mahon werd door de Britten ook wel Hospital Island genoemd, naar het militaire hospitaal dat ze er begin 18de eeuw bouwden. De ondertussen verlaten vertrekken werden de afgelopen jaren gerestaureerd door vrijwilligers. Ook nu zie je hen nog elke zondagochtend aan het werk. Het eiland kreeg nog meer aanzien, en financiering, toen Hauser & Wirth er een kunstgalerij opende waar enkele gidsen je gratis uitleg verschaffen. De kleurrijke tuin werd ontworpen door de Nederlander Piet Oudolf, tevens de architect van de High Line in New York.

Gegidste rondleiding militair hospitaal: € 10, Hauser & Wirth: gratis, shuttleboot: € 10/7

 

13u30 – Eten onder de olijfbomen

Wie het gezellige decor van Hauser & Wirth niet meteen wil verlaten, luncht bij Cantina. Je eet er mediterrane gerechten onder oude olijfbomen. Wat wil je nog meer?

 

16u – Mysterieuze geschiedenis

In Menorca staat de ijzertijd bekend als de Talayotische periode, waarvan nog heel wat restanten te bezoeken zijn. De talayot lijkt wel een grote berg van opeengestapelde blokken kalksteen. Men weet niet zeker waarvoor ze dienden, maar archeologen vermoeden dat ze werden gebruikt als uitkijkpost of om boodschappen door te geven. Ernaast staat een taula, een ‘tafel’ in het Catalaans, of een religieuze plek. Volgens sommige locals dienden de stenen rotsblokken in de vorm van een ‘T’ als tafel voor de reuzen.

 

17u30 – Een wijndomein om te blijven plakken

Wijnliefhebbers en levensgenieters mogen een bezoek aan Bodegas Binifadet niet missen. Tijdens een rondleiding door de wijngaarden wordt duidelijk hoe de kalkstenen muren bescherming bieden tegen de wind en hoe de kalkstenen ondergrond vocht vasthoudt en teruggeeft. Die twee elementen geven het karakter, een hoger zuurgehalte, aan de druif. Na een korte proeverij plof je neer op het terras zonder die wijnranken uit het oog te verliezen. Heerlijke plek!

Rondleiding van 1 uur in het Engels om 11u30 of 17u30, € 15

 

21u – Drankje in de rotsen

Stijlvol afsluiten doe je bij Cova d’en Xoroi, dé hotspot van Menorca. De bar slash discotheek werd in de rotsen gehouwen en geeft je een eindeloze blik op de Middellandse Zee (en bij helder weer op Mallorca).

Menorca praktisch

Erheen

Van april tot en met september kun je vanuit Brussel rechtstreeks naar Menorca vliegen met o.a. TUIfly en Brussels Airlines.

Toeristische informatie

menorca.es

VAB-Reisverzekering

Blijf je binnen Europa? Dan ben je vanaf € 99 per jaar gedekt voor pech op reis.

Vorig artikelGetest: de nieuwe Toyota Prius
Volgend artikelVAB-Gezinswagen van het Jaar 2024: de deelnemers!