bandenwisselFoto: Wim Kempenaers

Door de nieuwe lockdown stellen veel autobestuurders de halfjaarlijkse bandenwissel uit. Dit is echter niet nodig. Bandencentrales zijn gewoon open.

De temperaturen dalen ’s nachts tot onder de 7°C, dus wordt het stilaan zinvol om de winterbanden op te leggen. Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat normaal gezien 28% van de automobilisten de winterbanden laat opleggen in oktober en 62% in november. VAB-Banden merkt echter dat de bandenwissel trager op gang komt dan andere jaren. Vooral de particuliere klanten stellen de bandenwissel uit. Hiervoor heeft VAB drie verklaringen.

Waarom we de bandenwissel uitstellen

Door de coronamaatregelen gebruiken mensen minder de wagen en zijn daardoor minder bezig met de planning van een garagebezoek, maar ook personen met een bedrijfswagen moeten nu thuiswerken en stellen daarom de bandenwissel uit. Tweede reden is het weer. Momenteel zijn de temperaturen nog niet echt winters en er is ook nog geen sprake van ijzel of sneeuw. Dit zorgt ervoor dat mensen de wissel nog uitstellen. Ten slotte durven weinig mensen een skireis te boeken (tot 75% minder boekingen). Winterbanden zijn in sommige wintersportlanden verplicht en ook zeer aan te raden als je op wintersport gaat, maar wie niet op reis vertrekt, vindt het misschien niet noodzakelijk om winterbanden op te leggen.

Het juiste moment voor je bandenwissel

Doordat veel automobilisten de bandenwissel nu uitstellen, verwacht VAB-Banden een stormloop op afspraken bij de bandencentrales eens de temperaturen beginnen te dalen. Automobilisten die beschikken over winterbanden wachten dus best niet op vriesweer of sneeuw om een afspraak te maken, want op dat moment zal iedereen willen wisselen en zal de wachttijd onvermijdelijk oplopen. Het is trouwens nu het goede moment om de bandenwissel uit te voeren, want zodra de temperatuur onder de 7°C daalt, garanderen winterbanden betere grip en een kortere remafstand dan zomerbanden.

De voordelen van winterbanden

Zodra de temperatuur onder zeven graden zakt, bewijzen winterbanden hun nut:

  • De rubbersamenstelling van winterbanden is anders en zorgt voor een betere wegligging.
  • Winterbanden hebben ook een ander profiel, waardoor ze water beter afvoeren en aquaplaning kunnen voorkomen.
  • Bij regen zorgen ze voor een kortere remafstand van 4 meter (gemiddeld bij 100 km/u).
  • Winterbanden zijn voorzien van lamellen of fijne inkepingen in het bandoppervlak, waarmee de band zich kan vastklampen aan een besneeuwde ondergrond.
  • Bij sneeuw zorgen ze voor een kortere remafstand van 31 meter (gemiddeld bij 50 km/u).
Vorig artikel7 coronaproof tips voor de herfstvakantie
Volgend artikelCoronaproof: paardrijden in de duinen van Koksijde-Oostduinkerke