De Vlaming is reislustiger dan ooit. Dat is de algemene conclusie van de zomerenquête die mobiliteitsorganisatie VAB hield bij meer dan 2.000 Vlamingen. Liefst drie op de vier Vlamingen (74%) gaan op reis, een stijging van 10% in vergelijking met vorig jaar. 62% gaat zelfs meer dan 1 keer op reis, een stijging van 20%. In het binnenland blijft de kust het populairst, in het buitenland staat Frankrijk nog steeds op 1, al is de invloed van de Olympische Spelen hier duidelijk voelbaar.

74% van de Vlamingen gaan deze zomer op vakantie. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. Meer nog: nu antwoordt slechts 7% van de respondenten expliciet ‘nee’ op de vraag of ze deze zomer op reis gaan, waar dit vorig jaar nog 21% was. Het mag duidelijk zijn dat de reismicrobe in 2024 meer dan ooit zal toeslaan. Zit het kwakkelweer van de voorbije weken er voor iets tussen? Goed mogelijk. En er is meer. Want van de Vlamingen die op vakantie gaan, zegt liefst 62% dat ze meer dan één keer op reis zullen gaan, 1 op de 4 (24%) zelfs meer dan twee keer. Als we opnieuw met 2023 vergelijken, zien we ook hier een grote stijging. Vorig jaar was dit nog respectievelijk 42% en 10%.

Ga je deze zomer op vakantie?

Zo ja, hoeveel keer ga je op vakantie?

Nog opvallend: van zij die deze zomer op reis gaan, trekt liefst 9 op de 10 Vlamingen minstens één keer naar het buitenland op vakantie. Populairste stek is voor het zoveelste jaar op rij Frankrijk. Toch is dat deze zomer een opmerkelijke vaststelling. Vorig jaar trok immers nog 42% van zij die naar het buitenland gingen naar Frankrijk, nu is dat nog de helft. Het mag duidelijk zijn dat heel wat landgenoten als gevolg van de Olympische Spelen deze keer andere oorden opzoeken.

Verder in de top vijf van populairste bestemmingen: Spanje, Italië, Nederland en Duitsland. Opvallend: Oostenrijk wint – als alternatief voor Frankrijk? – aan populariteit.

Van de binnenlandse bestemmingen is – net als vorig jaar – de kust de lievelingsstek van de Vlaming. Meer dan 1 op de 2 Vlamingen die in eigen land op reis gaat, trekt naar de Noordzee. Bijna 1 op de 4 trekt naar de Ardennen.

Naar waar gaat jouw langste reis?

Als je binnen België op reis gaat, naar waar ga je dan?

Als je binnen Europa op reis gaat, maar niet binnen België, naar waar ga je dan?

Extra vervangwagens in Frankrijk omwille van Olympische Spelen

Vorige zomer was de drukste ooit op de VAB-Alarmcentrale, maar ook dit jaar blijkt de reislust van de Vlaming erg groot. VAB zal dus extra maatregelen nemen om pechvogels snel weer op weg te helpen. Zo gaan er tijdens de zomermaanden zo’n tachtig extra medewerkers aan de slag. Die draaiden de voorbije maanden al mee om zich voor te bereiden op de grote zomerdrukte. Daarnaast voorziet VAB ook een grotere eigen vloot vervangwagens in het buitenland, specifiek op enkele strategische plekken in Frankrijk – gezien de Olympische Spelen – zullen we vervangwagens stationeren.

TIP  Helemaal zonder zorgen op autovakantie? Neem dan een premium combinatie van pechverhelping en reisverzekering, de meest complete bescherming voor je vakanties of bij pech. Pas dan wordt jouw trip echt helemaal zorgeloos.

(*) Enquête uitgevoerd bij representatieve steekproef van 2.727 Vlamingen. (februari-maart ‘24)

Lees ook

Vertrek niet zonder een reisverzekering op maat

Ik ga op reis en neem mee… de VAB Reisverzekering

Zo kan je je auto zelf nakijken voor een lange autorit

Vorig artikelExpo in Bozar: 100 jaar surrealisme in België
Volgend artikel30 jaar geleden opende de Kanaaltunnel: 10 weetjes over ‘The Chunnel’