Coronaproof paardrijden in de duinen van Koksijde-OostduinkerkeSofie Roth

Er zijn dezer dagen niet zoveel activiteiten meer mogelijk. Maar dat is zonder paardrijden in de duinen gerekend. Je doet het in de openlucht en op paardafstand van elkaar. Wij trokken de wreed schone duinen van Koksijde-Oostduinkerke in voor een wandeling te paard!

Op naar Manège Ter Duinen, tussen badsteden Koksijde en Oostduinkerke. De ideale startlocatie om te gaan paardrijden in de duinen. Aan de rand van de manège start een uitloper van natuurreservaat De Hoge Blekker. We hoeven maar de straat over te steken. Maar eerst warmt Martine ons op met een paar rondjes op de buitenpiste. We leren ons paard te leiden, te laten draaien en te doen stoppen. We gaan in draf om ons daarna kort aan galop te wagen. “Jullie zijn natuurtalenten”, roept ze.

Brave topatleten

Naar de duinen dan maar, samen met begeleider Stijn. Wij gaan niet tot aan het strand. Daar heb je immers meer ervaring voor nodig. Op het strand voelen de paarden zich vrij, waardoor je hen veel meer onder controle moet kunnen houden. Veilig in de duinen dan maar, zo hebben we het graag. Gelukkig kregen we een rustige knol die braaf in het spoor van Stijn loopt. Zo kalm zelfs dat, wanneer Stijn even opzijgaat om ons de leiding te geven, ze liever niet voorop lopen. Al wie stiekem een beetje bang is van zo’n groot dier mag dus gerust zijn. Ze doen écht niets.

We volgen Stijn langs smalle paadjes met hoge duinbegroeiing en knappe panorama’s. De zon komt af en toe piepen en de blauwe lucht geeft zich niet zomaar gewonnen. Of hoe het weer aan zee toch altijd beter is dan in het binnenland. “Een stukje in draf?”, stelt Stijn voor. Kunnen we! Hop, en hop, op het ritme van ons paard. We zullen het morgen voelen aan de beenspieren. Of we klaar zijn voor een portie galop? Mijn gehoorzame viervoeter Droesje alvast wel. Hij volgt gedwee het paard van Stijn en is duidelijk is zijn element. “Hier is hij voor gemaakt”, weet Stijn. “Vergelijk hem met een topatleet, hij móet lopen.” Droesje en ik winnen zelfs het laatste sprintje. Wat een spanning; wat een gevoel van vrijheid!

Praktisch: paardrijden in de duinen

Paardrijden in de duinen

  • 16/9-1/6: duinenwandeling om 14u, dagelijks tijdens de schoolvakanties, elk weekend en elke woensdag tijdens het jaar
  • 15/6-15/9: om 17u, dagelijks tijdens de schoolvakanties, elk weekend en elke woensdag tijdens het jaar

Paardrijden op het strand

  • 16/9-1/6: strandwandeling om 15u, dagelijks tijdens de schoolvakanties, elk weekend en elke woensdag tijdens het jaar
  • 15/6-15/9: om 8u30 en 18u30, dagelijks tijdens de schoolvakanties, elk weekend en elke woensdag tijdens het jaar

Prijzen

  • Duinenwandeling: € 18 p.p. voor 1 uur
  • Strandwandeling: € 30 p.p. voor 1 uur

Meer info

Surf voor meer informatie over paardrijden in de duinen naar de website van Manège Ter Duinen.

Previous articleVAB raadt aan om wissel naar winterbanden niet uit te stellen
Next articleWe reizen en verplaatsen ons veel minder sinds de nieuwe coronamaatregelen