VAB-Gezinswagenverkiezing 2024Foto: Wim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2023. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

1. Dacia Jogger

Een onwaarschijnlijke mix van ruimte en betaalbaarheid. Deze allemansvriend biedt 7 zitplaatsen, een ruime koffer en vooral een interessante motorisatie op LPG, wat de brandstofrekening drukt. Lees hier onze test met de Dacia Jogger.

2. Hyundai i10

Daar waar steeds meer merken dit segment van compacte en betaalbare modellen de rug toekeren, biedt Hyundai met de i10 een zeer billijk model met klassieke verbrandingsmotor. Lees hier onze test met de Hyundai i10.

3. MG ZS

Hoewel MG vooral de elektrische auto wil democratiseren, biedt het voorlopig ook nog klassiek aangedreven modellen aan. De ZS ICE levert heel veel auto voor zijn geld.

4. Renault Clio

De Clio won in 2020 al eens in deze categorie. Ondertussen onderging deze Renault een facelift. Onder de motorkap van deze nieuwste versie zit een bijzonder zuinige hybride E-TECH aandrijving, die aangeeft dat technologie een handje helpt om sportiviteit te verzoenen met ecologie. Lees hier onze test met de Renault Clio. 

5. Skoda Fabia

Deze auto won vorig jaar goud in deze categorie. Titelverdediger Skoda rijdt met de Fabia dan ook een vaste waarde voor. Compacte afmetingen, maar een ruim en weldoordacht interieur. Betrouwbare VW-technologie drukt de gebruikskost. Lees hier onze test met de Skoda Fabia. 

6. Suzuki Ignis

Suzuki Ignis

De Ignis neemt deel in het nieuwe kleedje dat hij onlangs aangemeten kreeg. Compact, maar dankzij de automatische CVT toch comfortabel.

7. Toyota Yaris

De Yaris is Toyota’s kleinste model dat ze in een hybride motorisatie aanbieden. Die technologie maakt de wagen niet alleen zuiniger, maar verhoogt ook het rijcomfort dankzij de automatische transmissie die eigen is aan deze aandrijfvorm. Lees hier onze test met de Toyota Yaris.

8. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

 

Vorig artikelOp ‘pelgrimstocht’ door Galicië
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2024: deelnemers categorie tot € 38.000