VAB-Gezinswagenverkiezing 2024Foto: Wim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2024. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

1. BYD Dolphin

Vorig jaar won Build Your Dreams (BYD) met de Atto 3. Vandaag waagt de Chinese constructeur zijn kans met de compactere én goedkopere Dolphin, een compacte SUV die ondanks zijn prijskaartje kan rekenen op onder andere een vooruitstrevende blade batterij.

2. Cupra Born

Qua bodemplaat en aandrijving is hij identiek aan de VW ID.3. Toch profileert deze EV zich sportiever.

3. Dacia Spring

Ondanks dat de Spring één van de goedkoopste EV’s op de markt is, kreeg hij een krachtigere motor, waardoor het compacte wagentje een stuk aangenamer rijdt en in één klap meekan op de snelweg. Lees hier onze autotest met de Dacia Spring.

4. Fiat 600e

Het tweede volledig elektrisch aangedreven model van Fiat komt met één batterijlading ruim 400 km ver. Hij profileert zich als elektrische gezinswagen.

5. Hyundai Kona Electric

Los van het futuristische design is deze crossover ontwikkeld om erg zuinig om te springen met energie, wat zijn rijbereik zal optimaliseren. Je herkent de nieuwe versie aan zijn snuit met de doorlopende ledstrip.

6. JEEP Avenger

Jeep Avenger

Eind vorig jaar werd deze SUV ‘Car of the Year’. Vraag is of hij het ook tot ‘VAB-Gezinswagen 2024’ schopt? Met een keurig rijbereik, snelle laadoplossingen en een krachtige motor heeft hij alvast flink wat troeven. Lees hier onze autotest met de Jeep Avenger.

7. MG4

Door een groot rijbereik te combineren met een aantrekkelijk prijskaartje mikt de constructeur ook op particuliere kopers. Lees hier onze autotest met de MG4.

8. Nissan Townstar

Nissans elektrisch aangedreven ludospace heeft onderhuids flink wat gemeen heeft met de (elektrische) Renault Kangoo.

9. Opel Astra

Voor deze verkiezing laat Opel de vijfdeurs aantreden. Later volgt ook een elektrische break.

10. Renault Mégane E-Tech

Deze crossover kan rekenen op Renaults nieuwste expertise op vlak van elektromobiliteit. Dat vertaalt zich in een EV die minder stroom verbruikt en daarom meer autonomie biedt. Lees hier onze autotest met de Renault Mégane E-Tech.

11. Smart #1

Deze crossover kan rekenen op Renaults nieuwste expertise op vlak van elektromobiliteit. Dat vertaalt zich in een EV die minder stroom verbruikt en daarom meer autonomie biedt. Lees hier onze autotest met de Smart #1.

12. SsangYong Korando e-Motion

Een vrij betaalbaar product dat veel ruimte en een inzetbaar rijbereik biedt. Je herkent het model aan de blauwe sierelementen op het koetswerk.

13. Toyota BZ4-X

Hij had vorig jaar al moeten deelnemen aan de VAB-Gezinswagenverkiezing, maar leveringsproblemen beslisten er anders over. Dit jaar is Toyota’s eerst 100% elektrische auto wel van de partij.

14. Volkswagen ID.3

Bij een zachte update werden een aantal elementen, vooral software, grondig herzien. Het minimalistische interieur met de zeer intuïtieve bediening bleef overeind. Lees hier onze autotest met de VW ID.3.

15. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Vorig artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2024: deelnemers categorie tot € 38.000
Volgend artikelGetest: de nieuwe Renault Espace