Renault Estafette

Vrij kamperen

“Wij zijn echte trekkers en houden van vrij kamperen. We logeren meestal in kleine dorpjes, aan riviertjes of bij wijnboeren. Op campings staan we niet graag, dat is veel te druk en daar missen we het avontuurlijke gevoel. We hebben al heel veel reizen gemaakt met Estaffientje. De Vogezen, Alpen en Pyreneeën doen we zonder problemen, hoewel we stapvoets omhoog gaan. Ze weegt natuurlijk 2,2 ton. De Col du Galibier oprijden, moest in eerste versnelling. Een fietser haalde ons toen telkens in op de steile stukken (lacht).”

We houden niet zo van campings, eerder van vrij kamperen.

Estaffientje

“We kochten de Estafette uit pure nostalgie. Mijn ouders hadden er eentje, waarmee ik heb leren rijden. Het was onze bedoeling om een Estafette te verbouwen tot kampeerwagen, maar deze was toevallig al ingericht. We hebben hier en daar alleen nog wat oplapwerk verricht. We zijn er ondertussen zo mee vergroeid dat ons busje ook een naam heeft. Op een parking in Zuid-Frankrijk ontmoetten we eens een Nederlands koppel. Hun dochtertje stond naar onze kampeerwagen te kijken en vroeg plots: “Is het een jongen of een meisje?”. Een beetje overdonderd hebben we toen meisje geantwoord. Zo is de naam Estaffientje ontstaan.”

Een klein meisje vroeg ooit of het een jongen of meisje was. Een beetje overdonderd hebben we toen meisje geantwoord. 

Renault Estafette
Renault Estafette

Plots zakte mijn vrouw met een ongelooflijk kabaal naar beneden.

Op bergpensioen

“In de bergen hebben we nog nooit problemen gehad, mar wél vlak voor de Kennedytunnel. Plots zakte mijn vrouw met een ongelooflijk kabaal naar beneden. De wielmoer had het begeven en het wiel was afgebroken. Ik kon niet meer remmen en was bang dat we overkop zouden gaan. Ik ben uitgebold tot op de pechstrook, de vonken sprongen er af. Daarna heb ik VAB gebeld! (lacht). We hebben toen wel een beetje schrik gekregen. We rijden graag in de bergen, maar die dag hebben we toch beslist dat Estaffientje op pensioen mag wat betreft bergreizen.”

Samen honderd

“Vooral in Frankrijk gaan de duimen omhoog. Toen we in Parijs langs de Arc de Triomphe reden, salueerde de politie zelfs naar ons. Veel mensen komen een praatje maken, ze zijn gecharmeerd door de uitstraling, dat ‘neusje’ heeft iets. Ook wij stoppen bij elke Estafette om een foto te nemen. In 2018 word ik zestig en Estaffientje veertig, samen honderd. Dan ga ik haar oplappen en maken we opnieuw een grote reis, samen met ons petekind.”

Toen we in Parijs langs de Arc de Triomphe reden, salueerde de politie zelfs naar ons.

Tip

Meer weten over de geschiedenis van Renault? Klik dan hier.

Steekkaart eigenaar

Naam:

Jozef Van Gael en Sandra Daems
Woonplaats:  
Hemiksem
Leeftijd:
58 en 52
Eerste wagen:
Fiat 128
Huidige wagen: 
Renault R4
Droomwagen: 
Range Rover of Renault Floride
Renault Estafette
Vorig artikel24u in Venetië
Volgend artikel7 keer op ontdekking in Den Bosch