inbraak auto

In juli moest VAB-Reisbijstand opvallend vaker uitrukken voor problemen met AdBlue en inbraakpogingen. Verder valt ook op dat Griekenland weer aan populariteit wint.

Problemen met AdBlue

VAB-Reisbijstand kreeg in juli 67% meer oproepen voor problemen met AdBlue®. Dat is een additief dat gebruikt wordt om de NOx-uitstoot van moderne dieselwagens te beperken. Normaal wordt het niveau van het reservoir nagekeken bij de onderhoudsbeurten. Het AdBlue-verklikkerlichtje gaat branden als de auto nog 2.400 km kan rijden. Veel vakantiegangers wachten echter te lang om de AdBlue® bij te vullen en wanneer het reservoir helemaal leeg geraakt, kan de auto niet meer starten. Daarom is het verstandig om AdBlue® zo snel mogelijk bij te vullen nadat het lichtje is gaan branden. Je kunt AdBlue® zelf bijvullen. Bij de meeste tankstations kun je dit kopen in bidons van 1,8 of 5 liter (het kost ongeveer €5 per liter). Opgelet, de AdBlue®-vuldop zit niet bij alle modellen naast de dieseltankdop, maar is soms weggewerkt in de motorkap of onder de koffervloer. Bij sommige modellen moet de boordcomputer van de auto wel gereset worden om het verklikkerlichtje te laten verdwijnen.

Inbraak(pogingen) in auto’s

Een steeds vaker voorkomend fenomeen, vooral in Spanje, zijn dievenbendes die vakantiegangers proberen te beroven met allerlei trucjes. Zo kreeg VAB-Reisbijstand al verschillende oproepen van vakantiegangers die door onbekenden op de autosnelweg erop gewezen werden dat de banden lek waren. Als je dan stopt om dit te controleren, wordt geprobeerd om de handtas of belangrijke zaken uit de auto te stelen. Ook kreeg VAB-Reisbijstand in juli al 49% meer oproepen voor glasbraak. In vele gevallen gaat dit om dieven die een raampje breken om in te breken in de auto. VAB raadt daarom vakantiegangers aan om niets in de auto achter te laten, zeker ook niet de belangrijke autodocumenten. Ook mobiele telefoon en GPS steeds mee uit de auto nemen en de wagen zo weinig mogelijk op afgelegen of onverlichte plaatsen te parkeren.

Medische interventies

De Belgen hebben er in juli voor gekozen om vaak naar Nederland te trekken, want VAB-Reisbijstand moest er 38% vaker tussenbeide komen voor autopech dan in juli 2017. We trokken in juli dan weer minder vaak met de auto naar Kroatië, Italië en Spanje. Vanuit Kroatië kreeg VAB-Reisbijstand 38% minder oproepen voor autopech, Italië 16% minder en Spanje 6% minder. Portugal wint dan weer aan populariteit, want daar kreeg VAB 50% meer oproepen voor autopech. Voor medische interventies moest VAB-Reisbijstand minder vaak uitrukken. Er waren 4% minder oproepen, maar wel 11% meer repatriëringen van zieke landgenoten. Frankrijk lijkt aan populariteit te hebben ingeboet als vakantiebestemming, want VAB-Reisbijstand kreeg maar liefst 37% minder oproepen voor medische bijstand vanuit “la douce France”. Opvallend is dat het aantal zieken in Griekenland wel sterk gestegen is ten opzichte van vorig jaar: 62% meer oproepen. Hiermee komt Griekenland ook in de top-5 van landen met de meeste medische dossiers, waar het land vorig jaar nog op de achtste plaats stond.

Vorig artikelAccijnzen op diesel en benzine liggen nu gelijk
Volgend artikelDe mooiste fietsroutes van Europa