dieselwagen diesel

Vandaag wordt voor de achtste – en waarschijnlijk ook laatste – keer het cliquetsysteem toegepast in België op diesel. De accijnzen op diesel en benzine liggen nu gelijk.

Omdat de overheid meer autobestuurders richting benzine wil duwen, werd beslist om de accijnzen op diesel en benzine op gelijke hoogte te brengen. Daarvoor werd het cliquetsysteem gebruikt. Bij een prijsdaling van diesel werd een deel van de daling omgezet in een hogere accijns. Bij benzine gebeurde het omgekeerde. Een prijsstijging werd gedeeltelijk gecompenseerd door een accijnsdaling. Na acht keer dit systeem gebruikt te hebben, liggen de accijnzen nu gelijk.

Taks op diesel het hoogst in Italië en België

Als we bekijken hoeveel taksen er op de brandstoffen geheven worden in onze buurlanden, zien we dat vooral in Italië, Frankrijk en België hoge taksen worden geheven op diesel. Procentueel gezien is deze het grootst in Frankrijk: 59% van de dieselprijs zijn taksen. De taksen op benzine zijn het hoogst in Nederland en Italië. Procentueel gezien zijn deze ook in Frankrijk het hoogst: 62% van de benzineprijs.

Dieselprijs België bij hoogste in Europa

Wie met de auto naar het zuiden gaat, tankt best in Luxemburg. Op een volle tank van 50 liter kun je daar tot € 20,60 besparen in vergelijking met België. Ook in Oostenrijk (-€ 17,40), Spanje (-€ 14,25) en Duitsland (-€ 10,40) kan je een stuk goedkoper diesel tanken. Enkel in Italië is diesel nog duurder.

Vorig artikelGetest: DS 7 Crossback
Volgend artikelVAB-Reisbijstand merkt meer problemen met AdBlue en inbraakpogingen