Ben je een fervent fietser? Neem dan zeker je fiets mee op je volgende vakantie. De redactie selecteerde de meest tot de verbeelding sprekende fietsroutes van Europa. En het mooie is, ze lopen allemaal langs het water. Waag je aan het hele traject of leg een stuk af, aan jou de keuze!

1. De Maas van bron tot monding

Deze afwisselende fietsroute doorkruist drie landen in Europa: Frankrijk, België en Nederland. Je fietst door een gevarieerd landschap met historische steden en pittoreske dorpen. Starten doe je bij de bron in de Franse Vogezen op het plateau van Langres. Je volgt de stroom tot aan de monding bij Hoek van Holland. Het traject laat zich prima in dagetappes verdelen.

Totale afstand: 1152 km
Bewegwijzering: volledig bewegwijzerd (Maasfietsroute, La Meuse à vélo)

Meer info

2. Eilandhoppen op de Wadden

Wat is het heerlijk om van eiland naar eiland te fietsen in een tempo dat wordt bepaald door de wind en de getijden. Je kan van op de Nederlandse Wadden je tocht verderzetten naar de Duitse wadden of Noordzee-eilanden, tot in Sylt. De Duitse Wadden stralen een mondaine sfeer en tegelijk een vleugje nostalgie uit. De stranden krijgen extra kleur door de typische strandkorben. Perfecte bestemming ook voor een kuurvakantie.

Totale afstand: 750 km
Bewegwijzering: grotendeels bewegwijzerd (Waddenzeeroute, Nordseeküstenradweg en Elberadweg)

Meer info

3. Kattegattleden, langs de Zweedse kustlijn

Fietsen langs de adembenemende westelijke kustlijn van Zweden met de geur van de oceaan in je neus. Deze gloednieuwe fietsroute, de Kattegattleden, bestaat uit acht trajecten langs uitgestrekte stranden, pittoreske haventjes, kliffen, bossen en natuurreservaten. Een unieke manier om Zweden te leren kennen! Verkozen tot Europese Fietsroute van het Jaar 2018.

Totale afstand: 370 km. Je start of eindigt in Helsingborg of Göteborg.
Bewegwijzering: uitstekend bewegwijzerd met rode borden met een fietser en het cijfer 1   

Meer info

4. Vélo Francette, van Normandië tot Bretagne

Deze fietsroute is zowel qua natuur als qua cultuur zeer gevarieerd. Je fietst langs oude spoorbanen, landweggetjes, bospaden en jaagpaden. Eerst passeer je in Normandië charmante middeleeuwse dorpjes. Al snel verandert het landschap en kom je in de streek van de grote rivieren (Mayenne en Loire) terecht. Ook het zuidelijkste deel, de Charente Maritime, is adembenemend. In La Rochelle aan de Atlantische kust kun je heerlijk uitrusten aan de uitgestrekte stranden.

Totale afstand: 630 km. Start in Ouistreham, aankomst in La Rochelle.
Bewegwijzering: witte borden met groene tekst ‘La Vélo Francette’ en logo fietser

Meer info

5. Langs ‘der schönen blauen Donau’

Langs deze klinkende naam ligt een van de beroemdste langeafstandsfietspaden van Europa. Deze mooie tocht laat je genieten van ongerepte natuur, barokke kloosters en middeleeuwse stadjes, met als absolute hoogtepunten de cultuursteden Wenen en Boedapest. De Donau Radweg is onderverdeeld in drie delen: het Duitse traject (559 km van bij de bron in Donaueschingen tot Passau), het Oostenrijkse traject (330 km Passau-Wenen) en het Hongaarse traject (306 km Wenen-Boedapest).

Totale afstand: 1195 km. Start in Donaueschingen (Duitsland), aankomst in Boedapest (Hongarije). Je kan nog verder fietsen richting Servië.
Bewegwijzering: groene bordjes met logo fietsers

Meer info

6. Moezel-fietsroute, rijk aan bochten en lekkere wijn

De langeafstandsfietsroute langs de Moezel vertrekt in de Franse Vogezen bij Thionville. Je volgt de oevers van de rivier door Luxemburg en Duitsland. Stop zeker in Trier, de oudste stad van Duitsland met imponerende gebouwen uit de Romeinse tijd. Verder wachten er nog meer bezienswaardigheden en gezellige wijnstadjes, zoals Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach en Cochem. Deze quasi vlakke tocht eindigt aan het monument Deutsches Eck in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt.

Totale afstand: 279 km. Start in Thionville (Frankrijk), aankomst in Koblenz (Duitsland).

Bewegwijzering:  groene bordjes met fietser

Meer info

7. Gloednieuw fietspad aan het Gardameer

Dit jaar opende een nieuw, spectaculair fietspad aan het Gardameer: de Ciclovia del Garda. Bijzonder is dat het pad gedeeltelijk over het water loopt. De passage over de metalen constructie die verankerd zit in de rotsen is werkelijk adembenemend. De Italianen noemen het nieuwe pad dan ook met gepaste trots ´de mooiste fietsroute van Europa’. Je ontdekt de plaatsen Riva en Limone, trapt over een aantal bergwegen en passeert heel wat tunnels. Fiets met de klok mee, zodat je dicht bij de oever rijdt.

Totale afstand: 140 km

Meer info

Vorig artikelVAB-Reisbijstand merkt meer problemen met AdBlue en inbraakpogingen
Volgend artikelZijn last minutes goedkoper dan first minutes?