VAB Gezinswagenverkiezing 2023

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2023. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

1. Citroën C5 Aircross

Citroën C5 Aircross

De Citroën C5 Aircross kreeg begin 2022 een optische update. Ondanks de nieuwe look bleef de riante binnenruimte en het comfort onaangeroerd. Onder de motorkap vinden we een compacte maar kranige 1.2 liter grote benzinemotor. Lees hier onze test met de Citroën C5 Aircross.

2. Ford Tourneo Connect

For Tourneo Connect

Een klassieke ludospace met veel zitruimte en een gigantische koffer.

 

3. Mazda CX-5

Mazda CX-5

Een ruime SUV met een verfijnd interieur en een tweeliter Skyactiv G benzinemotor die 163 pk levert.

4. Nissan Townstar Combi

Nissan Townstar

Veel ruimte én een verfrissend interieurdesign. Deze gloednieuwe ludospace is de vrucht van de samenwerking met Renault.

5. Opel Astra

Opel Astra

De Astra heeft even op zich laten wachten, maar de compacte middenklasser is klaar en kreeg een stoer design. Lees hier onze test met de Opel Astra.

6. Peugeot 308 SW

Peugeot 308 SW

Deze Franse break paart design en rijcomfort aan ruimte voor het hele gezin. De benzinemotor met 130 pk en de manuele zesversnellingsbak volstaan voor dagelijks gebruik. Lees hier onze test met de Peugeot 308.

7. Seat Leon FR

Seat Leon

De vijfdeursversie met de sportievere FR-afwerking en een milde hybrideversie van de 1.0 TSi met een gerobotiseerde DSG-versnellingsbak. Lees hier onze test met de Seat Leon.

8. Skoda Karoq

Skoda Karoq

Dé SUV voor wie ook een grote koffer (521 liter) wil. Deze kandidaat vertrouwt op een zuinige TSi benzinemotor. Lees hier onze test met de Skoda Karoq.

9. SsangYong Grand Tivoli

SsangYong Grand Tivoli

Dit model deelt zijn basis met de compactere Tivoli, maar voegt er een aanzienlijke koffer van 720 liter aan toe. Onder de motorkap: een krachtige 1.5 liter benzinemotor en een automaat.

10. Suzuki S Cross

Suzuki S Cross

Deze crossover heeft een volledig nieuwe hybride motorisatie die deze ruime auto best zuinig maakt.

11. SWM G01 F

SWM G01F

Een grote SUV met een erg volledige uitrusting en een 1.5 liter benzinemotor die ook op lpg draait, wat momenteel de goedkoopste brandstof is.

12. Toyota Corolla Cross

Toyota Corolla Cross

Deze avontuurlijke versie van de Corolla is ruim, biedt een hogere zitpositie en heeft een echte SUV-uitstraling. Hij maakt gebruik van Toyota’s nieuwste hybride technologie.

13. VW Caddy Maxi

VW Caddy

Nog een ludospace en de personenwagenversie van de gelijknamige bestelwagen. Beschikt over een zeer degelijke afwerking en zeven zitplaatsen. Lees hier onze test met de VW Caddy.

14. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Vorig artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2023: deelnemers categorie tot € 25.000
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2023: deelnemers categorie elektrisch