VAB-Gezinswagenverkiezing 2023

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2023. De categorie ‘elektrisch’ verloopt in samenwerking met Luminus. De deelnemers staan in alfabetische volgorde. 

12. Aiways U5

Aiways U5

Een ruime SUV met een zuiver elektrische aandrijving. Dankzij de nieuwe driefasige AC-lader laadt deze Chinees sneller op.

 

11. BYD Atto 3

BYD ATTO 3

Een nieuwe speler en een groot merk dat naast auto’s ook zonnepanelen, thuisbatterijen en een ecosysteem voor energie aanbiedt. Deze compacte SUV past perfect in dat plaatje.

 

10. Citroën eC4

Citroën EC4
Copyright Alex Rank @ Continental Productions Alex Rank @ Continental Productions

Eén van de weinige niet-SUV-modellen. De aandrijving van deze uitgesproken comfortabele vijfdeurs hatchback levert 136 pk.

 

9. MG Marvel R

MG Marvel R

Het premiumproduct van MG met een uitgesproken dynamisch design en een competitieve prijs.

 

8. Nissan Ariya

Nissan Ariya

Een ruime SUV met een behoorlijke autonomie én een e-pedal dat volledig werd herzien. Lees hier onze autotest met de Nissan Ariya.

 

7. Renault Mégane E-Tech

Renault Mégane E-TECH

Renault koestert grote plannen op vlak van elektromobiliteit. De E-Tech kreeg een totaal nieuw koetswerk. Lees hier onze autotest met de Renault Mégane E-Tech.

 

6. Seat Cupra Born

Cupra Born

Het eerste elektrische model van Seat-makelij. Qua hardware kan deze crossover rekenen op technologie die eerder bij de ID.-modellen van Volkswagen werd gebruikt.

 

5. Seres 3

Seres 3

Nog een kleine speler op onze markt, maar dit Chinese merk is uitsluitend met EV’s bezig. Deze compacte SUV onderging enkele updates en heeft een riante uitrusting.

 

4. SsangYong Korando e-Motion

SsangYong Korando E-Motion

Deze eerste elektrische SsangYong is een buitenbeentje, maar biedt voor zijn prijs een bijzonder homogene wagen.

 

 

3. VW ID.3

Volkswagen ID.3

Een minimalistisch interieur, premium connectiviteit en intuïtieve bediening moeten het verschil maken voor deze kandidaat. Lees hier onze test met de VW ID.3.

2. Samen met partner Luminus

“Luminus wil mee bouwen aan een energietoekomst die CO2-neutraal is. Wereldwijd wordt 19% van de CO2-uistoot veroorzaak door transport. Met onze laadoplossingen voor elektrische wagens zorgen we ervoor dat een CO2-vrije wereld haalbaarder wordt voor consumenten en bedrijven. Daarom reikt Luminus graag samen met VAB de prijs voor beste elektrische gezinswagen uit.”

1. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Luminus

Vorig artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2023: deelnemers categorie tot € 38.000
Volgend artikelEen rolstoelvakantie in de bergen? Het kan!