VAB-Gezinswagenverkiezing 2023

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2023. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

8. Dacia Jogger

Dacia Jogger

Met zeven zitplaatsen biedt deze Roemeen een onwaarschijnlijk ruimteaanbod voor zijn prijs. Onder de motorkap spint de 1.0 TCe driecilinder benzinemotor met 110 pk. Lees hier onze test met de Dacia Jogger.

7. MG ZS ICE

MG ZS

De zeer democratische benzineversie van de elektrische MG ZS. ICE staat immers ‘internal combustion engine’.

6. Skoda Fabia

Skoda Fabia

De vernieuwde Fabia werd groter en dat merk je vooral aan het interieur en de koffer. Onder de motorkap zit de 1.0 TSi driecilinder benzinemotor. Lees hier onze test met de Skoda Fabia.

5. SsangYong Tivoli

SsangYong Tivoli

Een compact SUV-model voor een zeer aantrekkelijke prijs. De kranige 1.2 turbomotor is goed voor 128 pk. Ook leverbaar als 4×4.

 

4. SWM G01 Elite

SWM G01

Een ruime SUV met een 1.5 benzinemotor voor een zeer scherpe prijs. Dit Chinese merk is een nieuwe speler op de Belgische markt.

 

3. Suzuki Ignis

Suzuki Ignis

De Ignis neemt deel in het nieuwe kleedje dat hij onlangs aangemeten kreeg. Compact, maar dankzij de automatische CVT toch comfortabel.

2. Toyota Aygo X

Toyota Aygo X

Compact en betaalbaar. Er bestaat maar één motorisatie (1.0 met 72 pk), maar er zijn tal van leuke afwerkingsmogelijkheden. Spreek uit als ‘Cross’. Lees hier onze test met de Toyota Aygo X.

1. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Vorig artikelZorgeloos laden, thuis en onderweg
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2023: deelnemers categorie tot € 38.000