auto op wintersportFoto: Shutterstock

De krokusvakantie is veruit de populairste periode om op wintersport te gaan. De verplaatsing naar de skigebieden doen Vlamingen veelal met de wagen, maar niet iedereen heeft winterbanden.

We trekken vooral naar de sneeuw tijdens de traditionele vakanties. Dat blijkt uit de winterenquête die VAB uitvoerde bij meer dan 1000 Vlamingen. Meer dan 5 op de 10 wintersporters gaan op vakantie tijdens een van de traditionele vakantieperiodes. De krokusvakantie (27%) is daarbij het populairst. Bijna 3 op de 4 Vlamingen (74%) die op wintersport gaan, doen dat met de wagen. De andere manieren om naar de bergen te trekken zijn heel wat minder populair: 13% kiest voor de bus, 9% voor het vliegtuig en slechts 4% neemt de trein.

Overtuigd van winterbanden

De overgrote meerderheid van de Vlamingen die met de wagen op wintersport gaat, is overtuigd van het gebruik van winterbanden. Bijna 95% van hen legt zeker (77%) of waarschijnlijk (18%) winterbanden voor hij op skireis vertrekt. Dat betekent anderzijds dat nog steeds 5% geen winterbanden legt, ook al is dat in heel wat landen verplicht of ten zeerste aan te raden. Het gebruik van winterbanden loont zodra de temperatuur onder 7 °C zakt. Terwijl het rubber van zomerbanden harder wordt bij een lage temperatuur en zo de optimale grip verliest, zijn de rubbersamenstelling en het profiel van winterbanden anders en zorgen die voor een betere wegligging.

 

Lees ook

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Met de auto op wintersport? Denk aan deze veiligheidstips!

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto?

Winterbanden, de feiten en fabels

Hoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?

Vorig artikelVAB waarschuwt wintersporters: ook in krokusvakantie is risico op skiongevallen groot
Volgend artikelGrote VAB-Verkeersquiz: 8 op de 10 Vlamingen gebuisd